Divat

2024.06.04. 09:52

Tárgyalni készül Raluca Turcan a román népviseletből inspirálódó Louis Vuitton divatház képviselőivel

Agerpres

Raluca Turcan kulturális miniszter hétfőn este az AGERPRES-nek kijelentette, hogy tárgyalni készül a Louis Vuitton képviselőivel a hagyományos román népviselet kulturális örökségi értékének elismeréséről.
A tárcavezető arra reagált, hogy a francia luxus divatház az egyik friss kollekciójában hivatkozás nélkül felhasználta a szebeni-hegyaljai tájegység román női népviseletének darabjait.
Turcan elmondta: a Louis Vuittonnal tervezett tárgyalásain 'a román hagyományok felbecsülhetetlen értékének' nemzetközi elismerésére fog törekedni, és ezt az 'incidenst' a román népviselet nemzetközi népszerűsítésére fogja felhasználni. Hangsúlyozta, hogy a kulturális minisztérium kiemelt figyelmet fordít a kulturális identitás és a kulturális örökség elemeinek védelmére.
A Louis Vuitton eljárására a La blouse roumaine online közösség hívta fel a figyelmet hétfőn a Facebook-oldalán. A bejegyzésben arra kérték a közösségimédia-platform felhasználóit, hogy posztjuk megosztásával támogassák a Give Credit kampányukat. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a francia divatház jelölje meg inspirációforrásként a romániai népviselet darabjait és kérjen engedélyt a felhasználásukra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában