Tanácskozás

2024.07.06. 14:33

Ciolacu szerint még idén lehetővé válik a kettős állampolgárság megszerzése a Spanyolországban élő romániaiak számára

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

A kettős állampolgárságot lehetővé tevő román-spanyol megállapodás volt a fő témája a Marcel Ciolacu és Pedro Sanchez közötti szombati tanácskozásnak.
A megbeszélés Bukarestben, a Victoria-palotában zajlott, miután a két miniszterelnök részt vett a Szocialista Internacionálé európai szekciójának ülésén a parlament épületében.
A két kormányfő tanácskozása előtt Marcel Ciolacu azt nyilatkozta, hogy még ebben az évben véglegesítik a Románia és Spanyolország közötti, kettős állampolgárságról szóló megállapodást.
Kijelentette, az a célja, hogy még ebben az évben eltöröljék az amerikai vízumkötelezettséget is, illetve, hogy Románia a szárazföldön is csatlakozzon a schengeni térséghez.
A tanácskozás eredményeiről közleményben számolt be a kormány. A tájékoztatás szerint a fő téma a két ország közötti, kettős állampolgárságról szóló megállapodás volt, amelyről 'előrehaladott' tárgyalások folynak.
A román fél indítványozta egy spanyol-román együttes kormányülés megszervezését, mivel a kettős állampolgárságot lehetővé tevő megállapodás hatályba lépése után esedékessé válik, hogy megteremtsék a kétnyelvű oktatás és kétnyelvű érettségi kereteit. Ugyanakkor el kell mélyíteni a két ország közötti együttműködést az emberkereskedelem elleni közdelem és a védelem terén - olvasható a közleményben.
A román miniszterelnök kiemelte a megbeszélésen, hogy a két ország közötti kereskedelem értéke 2023-ban rekordértéket, 6,4 milliárd eurót ért el. Romániában közel 7000 spanyol tőkéjű vállalat működik, és ezekhez a kormány reményei szerint további, az autógyártás, az IT, az energia, az infrastruktúra és a mezőgazdaság ágazatában tevékenykedő befektetők fognak csatlakozni - idézi a közlemény Ciolacut.
Pedro Sanchez a román miniszterelnök meghívására tartózkodik Romániában, ahol szombat reggel részt vett a Szocialista Internacionálé európai szekciójának ülésén.
A kormány közleménye arról is tájékoztat, hogy a spanyol hatóságok adatai szerint 2024. január elsején 1,12 millió román állampolgár lakott Spanyolországban. A Spanyolországban élő uniós állampolgárok 40 százalékát, az ebben az országban élő összes idegen állampolgár 17 százalékát teszik ki a romániaiak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában