Tárgyalás

2024.08.30. 13:28

Emberölés miatt indul eljárás a Pantelimon parkolóban két gyereket elütő 16 éves fiú ellen

Illusztráció

Agerpres

Emberölés bűncselekményének gyanúja miatt indul eljárás a 16 éves fiú ellen, aki a bukaresti Pantelimon park parkolójában halálra gázolt egy 9 éves kisfiút, a 7 éves húgát pedig súlyosan megsebesítette.
Ezt pénteken jelentette be a bukaresti ügyészség.
Az előzetes letartóztatásban lévő kiskorú ellen eredetileg gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, jogosítvány nélküli vezetés és baleset helyszínének elhagyása miatt indítottak eljárást, a bűncselekmények besorolását azonban a pénteki döntéssel az ügyészség emberölésre, emberölési kísérletre, jogosítvány nélküli vezetésre és baleset helyszínének elhagyására módosította.
A nyomozati anyag szerint július 28-án 19:31-kor a Pantelimon park parkolójában egy gépkocsit vezető 16 éves fiú elvesztette uralmát a kormány fölött, elsodort három leparkolt autót, amelyek közül az egyik nekicsapódott egy negyedik járműnek, és elütött egy testvérpárt.
Az elgázolt gyerekek közül a nagyobbik, egy 9 éves fiú a helyszínen meghalt, 7 éves húga a gyanúsított által vezetett autó alá került és súlyosan megsérült, egyik lábát amputálni kellett. A baleset után a kormánynál levő kiskorú és az autó utasa is elmenekült a helyszínről. Ugyanaznap este feladták magukat a rendőrségen.
Az ügyészek azt is kiderítették, hogy az autót eredetileg egy nagykorú fiatalember vezette, de a parkolóban átengedte a kormányt a kiskorúnak, noha tisztában volt vele, hogy utóbbinak nincs jogosítványa. A 16 éves fiú körülbelül 145 méteren vezette az járművet az ehhez szükséges ismeretek nélkül, ráadásul közben videohívásos telefonbeszélgetésben vett részt, és egy zacskóból dinitrogén-oxidot inhalált.
A dinitrogén-oxidot a sebészetben és a fogászatban fájdalomcsillapításra használják, de a részegséghez hasonló eufóriát okozó hatása is van - tájékoztattak a nyomozók.
Az ügyészek szerint azért volt indokolt a fiú ellen zajló eljárásban szereplő bűncselekmények büntetőjogi besorolásának megváltoztatása, mert eshetőleges szándékkal cselekedett: a gyanúsított magatartása arra utal, hogy hidegen hagyták tettének lehetséges következményei, vagyis az, hogy emberek súlyos sérülését vagy halálát idézheti elő: euforikus, kábult állapotban ült kormányhoz anélkül, hogy rendelkezett volna a járművezetéshez szükséges készségekkel, és úgy idézte elő a balesetet, hogy az előtte haladó áldozatokat jól látta. Figyelmét még a videohívásos telefonbeszélgetés is elterelte. A nyomozók azt is kiemelik, hogy a fiú forgalmas helyen ült ilyen körülmények között kormány mögé, vasárnap, egy park bejáratának közvetlen közelében, ahol és amikor tudvalevően nagyon sok a gyalogos.
A kivizsgálást a bukaresti ügyészség és a bukaresti rendőrség gyilkossági osztálya, valamint a közlekedésrendészet folytatja le.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában