Figyelem!

2024.08.23. 19:12

Pig butchering módszert használó csalók környékezik a romániai internetfelhasználókat

Illusztráció

Agerpres

A romániai internetfelhasználókat is célba vették ezekben a napokban az úgynevezett pig butchering módszert használó csalók, akik képesek 'pusztító károkat okozni' az áldozataiknak - figyelmeztetett pénteken az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC).

Közleményében az intézmény elmagyarázta: a pig butcheringnek nevezett átverés lényege, hogy a támadók ismerkedés ürügyén fokozatosan az áldozatok bizalmába férkőznek, majd ráveszik őket arra, hogy helyezzék el pénzüket hamis kereskedési platformokon. Az utóbbiakat irányító csalók jelentős nyereséget szimulálnak, ami arra ösztönzi az áldozatokat, hogy még több pénzt fektessenek be. 'Végül a támadók ellopják az összes befizetett pénzt, általában nagyon nagy összegeket' - olvasható a közleményben.

A DNSC szakemberei azt ajánlják a közösségi oldalak felhasználóinak, hogy kezeljék óvatossággal az ismeretlen személyektől érkező üzeneteket, ne cselekedjenek impulzívan; ne kattintsanak ismeretlen forrásból származó szöveges üzenetekben található linkekre, és egyáltalán ne használják a támadók által ajánlott alkalmazásokat; azonnal lépjenek kapcsolatba a bankjukkal, ha nem tudják kivenni a támadók által irányított platformon elhelyezett pénzüket; jelentsék az esetet a hatóságoknak a PNRISC felületen (https://pnrisc.dnsc.ro/) vagy az 1911-es sürgősségi számon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában