Beruházások

2 órája

Boloş: Év végére az állami beruházások volumene meghaladhatja majd a 110 milliárd eurót

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Idén augusztus végéig Románia 67 milliárd eurót fordított költségvetési és uniós forrásokból állami beruházásokra, jóval nagyobb összeget, mint a múlt év azonos időszakában - számolt be keddi sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter.
Marcel Boloş közlése szerint az év végére az állami beruházások volumene meghaladhatja majd a 110 milliárd eurót. 'Ezek a befektetések - legyen szó autópálya- és vasúthálózatról vagy az oktatásba és az egészségügybe történő beruházásokról - Románia fejlődésének gerincét képezik' - jelentette ki.
A miniszter 'rendkívül ambiciózusnak' nevezte az állami beruházások 2025-re, 2026-ra és 2027-re tervezett költségvetését. Közlése szerint ebben az időszakban több mint 150 milliárd lejt különítenek el a költségvetésből az uniós forrásokból és az EU helyreállítási alapjából megvalósított beruházások társfinanszírozására és az Anghel Saligny településfejlesztési programra.
Boloş szerint jó hír, hogy a korábbi évektől eltérően a kormány idén már nem az állami beruházásoktól vont el forrásokat az őszi költségvetés-kiigazításkor, hanem a gazdaságba beáramló 20 milliárd lejes uniós forrásra alapozott. Hozzátette, hogy az állami beruházások növelésének 'ára is van', mégpedig a költségvetési hiány és az államadósság növekedése. Ám szerinte ezt az árat meg kellett fizetniük a 10-15 évvel ezelőtt fejlődésnek induló más uniós tagállamoknak is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában