Kijelentés

6 órája

Ciucă: nem kérném fel államfőként kormányalakításra Ciolacut, mert a progresszív adó híve

Fotó: Imago

Agerpres

Államfőként nem Marcel Ciolacut kérné fel kormányalakításra - jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă.
A politikus kifejtette, hogy öt lehetséges liberális miniszterelnököt tudna megnevezni, megjegyezve, hogy a főváros főpolgármestere, Nicuşor Dan nincs közöttük, mivel ő nem lépett be a pártba.
Ciucă elmondta, bárki is lesz az öt lehetséges jelölt közül a kormányfő, nem fog lemondani a 16 százalékos egységes adókulcsról. "Olyan miniszterelnök lesz, aki támogatja az üzleti szférát, aki a vállalkozók partnere lesz, és aki a digitalizációra, a bürokrácia csökkentésére, az adóterhek mérséklésére fog összpontosítani" - részletezte.
Kérdésre válaszolva kijelentette: államfőként nem kérné fel a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét kormányalakításra, mert Marcel Ciolacu a progresszív adózás híve. "Beszéltem (...) közgazdászokkal, akik szerint Romániának nem szabad lemondani az egységes adókulcsról. A fejlett országokban valóban progresszív adó van. Románia nem érte el ezt a szintet. Romániának még öt, hét, tíz évre van szüksége ahhoz, hogy megszilárdítsa a középosztályát" - magyarázta.
Ciolacunak a PNL kormányzásával kapcsolatos kritikáiról Ciucă kijelentette: amikor ő volt a miniszterelnök, pénzt hozott az országba. "Amikor Marcel Ciolacu lett a kormányfő, 11,3 milliárd euró uniós forrást talált a kasszában. Nem hiszem, hogy a következő időszakban ekkora összeget képes lesz bárki is lehívni. Ez volt az európai alapok legmagasabb abszorpciós rátája, amelyet a román kormány valaha is elért" - nyilatkozta a PNL elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában