Célkitűzés

6 órája

CSAT-ülés: Romániának közvetlen érdeke, hogy korszerű haditechnikát előállító védelmi ipara legyen

Fotó: presidency.ro

Agerpres

Romániának közvetlen érdeke, hogy korszerű haditechnikát gyártó hadiipara legyen - ez volt az egyik következtetése a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) mai ülésének, amelynek a napirendjén a biztonsági kihívásokra adott válaszlépések is szerepeltek.
Az elnöki hivatal beszámolója szerint a testület elemezte az ukrajnai háború fejleményeit és ezek hatását a Fekete-tenger térségére, illetve megvitatta a 2025-2034-es időszakra szóló haderőfejlesztési programot is.
A CSAT tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy az Oroszország agresszív magatartása által előidézett helyzet az új fenyegetésekkel szembeni fellépéshez szükséges felszerelések és katonai képességek fejlesztésének újragondolásához, új prioritások meghatározásához, így többek között a hazai lőszerkészlet növeléséhez vezetett. A testület megállapította: Romániának közvetlen érdeke, hogy korszerű haditechnikát előállító hadiipara legyen.
Az elnöki hivatal közleménye szerint a védelmi kiadások növelése közvetlen hatással van a hazai védelmi iparra is, amelyik így az új, nagy teljesítményű technológiák és know-how bevonása és a nemzetközileg elismert vállalatokkal való együttműködés révén el tud indulni a korszerűsödés útján.
Ülésén a CSAT elemezte a Moldovai Köztársasággal fennálló stratégiai partnerség megerősítésének lehetőségeit, kiemelve a Moldovai Köztársaság uniós integrációjának hatékony és következetes irányításával kapcsolatos kockázatokat. Elhangzott, hogy az ukrajnai háború és Oroszország hibrid akciói kihívások elé állítják a szomszédos országot.
"Ezek a fenyegetések szinte minden esetben Romániára is hatással vannak. Ezért országunk fő külpolitikai célkitűzése a Moldovai Köztársasággal kapcsolatban az, hogy támogassa és biztosítsa az európai integrációja visszafordíthatatlanságát a szükséges reformok és közpolitikák végrehajtásának támogatásával, a kétoldalú stratégiai partnerség alapján" - olvasható a közleményben.
Az ülés végén a CSAT tagjai elemezték és jóváhagyták a közös biztonság- és védelempolitika területére vonatkozó polgári paktum romániai megvalósításáról szóló tervet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában