Kijelentés

Tegnap, 8:32

Kelemen: Ciolacu Negrescu nevét vitte Ursula von der Leyen elé és Mînzatuéval tért vissza

Fotó: Agerpres

Agerpres

Roxana Mînzatunak politikai tapasztalata nincs, de jó szakember, és sikerként könyvelhető el, hogy megkapta az Európai Bizottság egyik alelnöki tisztségét - jelentette ki kedd este Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke az Euronewsnak nyilatkozva elmondta, Románia biztosjelöltjét, Roxana Mînzatut nagyon jó szakembernek tartja, akinek azonban nincs politikai tapasztalata. "Így sikerült: Marcel Ciolacu Victor Negrescu nevét vitte Ursula von der Leyen elé és Roxana Mînzatuéval tért vissza. Nem tudom, hogy ez jó vagy rossz. Victor Negrescunak meglett volna a kellő politikai tapasztalata az EB-alelnöki tisztséghez" - fogalmazott. Hozzátette, politikai szempontból a tisztség megszerzése sikerként könyvelhető el.
Kelemen úgy véli, hogy a Roxana Mînzatunak felajánlott portfólió "tartalmát" tekintve kevésbé fontos, hiszen az Erasmus programot és néhány munkaerőpiaci tényezőt leszámítva az érintett tevékenységi területek - oktatás és foglalkoztatás - nem az EU, hanem a tagországok hatáskörébe tartoznak.
Az RMDSZ elnöke szerint az új struktúrájú EB "hipercentralizált, ami nem biztos, hogy jó". Kelemen ugyanakkor hiányolja a víziót a portfóliók elosztásából, szerinte Románia számára megfelelőbb lett volna egy Schengennel kapcsolatos, esetleg a szomszédságpolitikáért felelős vagy a belügyi biztosi poszt. "Nem mondhatjuk, hogy nem kaptunk semmit, nem értek egyet azokkal, akik katasztrófaként állítják be a helyzetet, de azokkal sem, akik pezsgőt bontottak, és azt mondják, hogy megfogtuk az Isten lábát" - szögezte le.
Ursula von der Leyen bizottsági elnök keddi bejelentése szerint Románia biztosjelöltje, Roxana Mînzatu az emberekért, készségekért és képzésért felelős alelnöki posztot kapja az EU végrehajtó testületében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában