Választások

10 órája

Kelemen Hunor: Az RMDSZ kormányra szeretne kerülni, ha adottak lesznek a feltételek

Fotó: Gönczy Tamás

Agerpres

Kelemen Hunor államfőjelölt szerda este kijelentette, hogy ha a feltételek adottak lesznek, az RMDSZ kormányra szeretne kerülni a parlamenti választások után.
A TVR Infonak nyilatkozva a szövetségi elnök elmondta, hogy az RMDSZ részvétele a kormányban a választások utáni politikai erőviszonyokon is múlik. 'A politikai matematika rendkívül egyszerű. Ha nincs rád szükség, nem vesznek be a kormányba' - magyarázta.
Kifejtette, hogy 2025-től nehéz évek következnek, 2026-tól a költségvetési hiány megközelíti majd a 8 százalékot, és a strukturális deficit is nőni fog. Emlékeztetett arra, hogy az import táplálja a fogyasztást, az államadósság mára közel 53 százalékra nőtt, és nagyon drágák a külföldi hitelek. A várható nehézségek azonban nem jelentik azt, hogy az RMDSZ bizonyos feltételek mellett ne szeretne kormányra kerülni - jelentette ki, hozzátéve, hogy várhatóan a választások után is koalíciós kormány alakul majd. 'Romániát nem lehet koalíciók nélkül kormányozni' - jegyezte meg.
Kelemen Hunor elmondta: jó lenne, ha a választások után a két jelenlegi kormánypárt - a Szociáldemokrata Párt (PSD) vagy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) - egyike ellenzékbe kerülne, különben 2028-ban az AUR és Diana Şoşoacă pártja jelentik majd az alternatívát, mivel a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) és az RMDSZ-nek nincs növekedési potenciálja. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában