Kérés

Tegnap, 12:05

Szibiha: Bukarest vegye fontolóra a romániai légtér közelében levő orosz drónok lelövésének lehetőségét

Fotó: karpat.in.ua

Agerpres

Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter arra kérte ma Bukarestben a román partnereket, hogy elemezzék a Románia légterének közelébe kerülő orosz drónok lelövésének lehetőségét.
Szibiha román hivatali kollégájával, Luminiţa Odobescuval tartott közös sajtótájékoztatót.
Az ukrán diplomácia vezetője háláját fejezte ki Románia azon döntéséért, hogy egyik Patriot légvédelmi rendszerét Ukrajnának adományozza. Azt mondta, a légvédelmi rendszer nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa számára 
"védőpáncélt" jelent. "Mi jelenleg nemcsak Ukrajnát, hanem Európát is védjük" - fogalmazott.
Emlékeztetett, hogy az orosz rakéták vagy drónok számos esetben megsértették NATO-országok légterét. Úgy vélte, a tél közeledtével különösen fontos, hogy Ukrajna megerősítse védelmi kapacitását. Oroszország erőfeszítései jelenleg az ukrán áramtermelési kapacitás gyengítésére irányulnak, márpedig a Patriot rendszer az oroszok célkeresztjében lévő energetikai infrastruktúrát is védi - mutatott rá Szibiha.
Azt is elmondta, hogy az ukrajnai atomerőművek közelében orosz rakéták és drónok haladnak el és esnek le, ami "rendkívül veszélyes".
"Ezért arra kérem romániai partnereinket, vegyék fontolóra a romániai légtér közelében levő orosz drónok vagy rakéták lelövésének lehetőségét" - fogalmazott az ukrán külügyminiszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában