Választások

7 órája

Toni Greblă: október 25-én kezdődik a kampány

Fotó: Agerpres

Agerpres

Az országban mintegy 19 ezer, külföldön több mint 900 szavazókörzetet alakítanak ki az idei elnökválasztásra, amelyre október 5-ig jelentkezhetnek a jelöltek - közölte ma az Állandó Választási Hatóság (AEP) elnöke.
Toni Greblă sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy szinte teljesen ugyanazokat a szavazókörzeteket alakították ki, mint a júniusi európai parlamenti választásokon, nagyon kevés módosítás várható. Az országban körülbelül 19 ezer, külföldön pedig több mint 900 szavazóhelyiséget nyitnak.
Az AEP elnöke beszámolt arról is, hogy jelenleg hozzávetőlegesen 18 millió állampolgár szerepel a választói névjegyzékben. Így a törvény értelmében ennél 10 százalékkal nagyobb számú szavazólapot fognak nyomtatni. A külföldi szavazókörökhöz a becslések szerint mintegy 5 millió szavazólapot küldenek.
Toni Greblă elmondta, hogy a Központi Választási Iroda (BEC) október 5-éig fogadja az államfőjelöltek jelentkezését. Hozzátette, politikai vagy választási szövetségek nem jelezték indulási szándékukat, így csak független jelöltek, illetve politikai pártok vagy a nemzeti kisebbségek szervezeteinek jelöltjei indulhatnak az államfőválasztáson.
Az elnökválasztást megelőző választási kampány október 25-én kezdődik.
Az AEP elnöke emlékeztetett, hogy a külföldön élő román állampolgárok szeptember 25-ig jelezhetik, ha külföldi szavazóhelyiségnél kívánnak voksolni, és október 10-ig igényelhetik a levélszavazást. Greblă hangsúlyozta, nem kötelező regisztrálni a külföldi választói névjegyzékbe, de fontos, mert a diplomáciai képviseletek ennek alapján kezdeményezik a külföldi szavazóhelyiségek kialakítását.
Az államelnök-választás első fordulóját november 24-én, a másodikat december 8-án tartják Romániában. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában