Döntés

3 órája

Adrian Severin pert vesztett a román állammal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán

Fotó: Digi24

Agerpres

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának mai döntése szerint nem sérült Adrian Severin tisztességes eljáráshoz való joga a volt európai parlamenti képviselő elleni romániai büntetőeljárás során.
A politikust 2016-ban négyéves börtönbüntetésre ítélték Romániában korrupció miatt. Severin ellen a brit Sunday Timesban megjelent cikk alapján indult vizsgálat. A lap szerint a politikus beleegyezett, hogy pénzért olyan módosító javaslatokat terjesszen az Európai Parlament elé, amelyek a megvesztegetői érdekeit szolgálták. A Severint megvesztegető "lobbisták" a lap riporterei voltak.
Adrian Severin 2018. április 25-én panasszal fordult az EJEB-hez. Ebben arra hivatkozott, hogy az újságírók provokálták őt, majd a romániai bíróság az általuk készített felvételeket használta fel a büntetőeljárás során. A volt EP-képviselő a kihallgatásának körülményeit is kifogásolta.
Az EJEB héttagú bírói testülete a kedden ismertetett határozat szerint egyöntetűen úgy döntött, hogy a büntetőeljárás során nem sérült a vádlott tisztességes eljáráshoz való joga. Az EJEB bírái azt is megállapították, hogy az érintett újságírók mindvégig magánemberként léptek fel, semmi sem bizonyította állami hatóságok beavatkozását. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában