Törvénytervezet

3 órája

Az alkalmazottaknak jár két szabadnap orvosi szűrővizsgálatok elvégzésére

Illusztráció

Agerpres

Törvénytervezetet fogadott el hétfőn a szenátus a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javaslatára arról, hogy az iskolásoknak, egyetemistáknak és az alkalmazottaknak két szabadnapot kell biztosítani szűrővizsgálatok elvégzésére a betegségek korai felismerése érdekében.
A tervezet vitáján a szenátorok elfogadták azt a módosítást, miszerint a két szabadnap nem számít bele a pihenőszabadság időtartamába.
Egy másik módosítás szerint az alkalmazottaknak több legalább 10 munkanappal a szűrővizsgálatok első lehetséges időpontja előtt kell igényelniük a munkáltatóktól a két szabadnapot, a kérelmükben pedig több időpontot is meg kell jelölniük. A munkáltató pedig köteles jóváhagyni a szabadnapokat azokra az időpontokra, amelyek nem befolyásolják jelentősen a vállalat vagy intézmény tevékenységét.
A szűrővizsgálat elvégzését a háziorvos igazolja, az igazolást pedig a vizsgálat időpontjától számított 10 munkanapon belül eljuttatni a munkáltatóhoz. Utóbbi 500 lej és 2500 lej közötti pénzbírsággal sújtható, ha megsérti a törvény előírásait.
A tervezet indoklása szerint a betegségek korai stádiumban történő felismerése olcsóbbá és hatékonyabbá teszi a kezelésüket.
A jogszabályjavaslatot a képviselőház vitatja meg döntő házként. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában