Adóemelés

9 órája

Ciolacu: Jövőre nem lesz semmiféle áfaemelés

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő egy szerda esti sajtóeseményen arról biztosította a közvéleményt, hogy 'jövőre nem lesz semmilyen áfaemelés'.
A miniszterelnök arra az újságírói felvetésre reagált, hogy számos gazdasági elemző és szakember szerint a pénzügyminiszter a kormány deficitcsökkentési tervébe foglalt 2025-ös adóemelésekről egyeztet az Európai Bizottsággal.
Ciolacu elmondta, hogy a pénzügyminiszter brüsszeli egyeztetései éppen most értek véget, és Marcel Bolo? 'jó hírekkel fog hazatérni' a belga fővárosból. Elsőként azzal, hogy nincs szükség adóemelésekre a költségvetési hiány csökkentéséhez, és 'nem lesz semmiféle áfaemelés'.
A kormányfő emlékeztett arra, hogy jelenlegi a GDP 10 százalékát is eléri az adócsalás, uniós viszonylatban Romániában a legalacsonyabb az áfa (TVA) behajtásának hatékonysága, és még mindig vannak költségvetési pazarlások. 'Ezeken a területeken kell javítani, és akkor csökkenthető a deficit' - magyarázta.
Ciolacu hozzátette: már csak azért sem értene egyet az áfaemeléssel, mert inflációgerjesztő hatása van. 'Épp most szorítottuk az inflációt 5 százalék alá. Ez az első alkalom, hogy nőtt a fogyasztás és az életszínvonal, nem akarjuk elölről kezdeni az egészet' - jelentette ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában