Romalimenta

10 órája

Indokolatlan és rendkívül káros lenne a Romániában feldolgozott élelmiszertermékek árrésének korlátozása

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Indokolatlannak és "rendkívül károsnak" tartja a Romalimenta Élelmiszeripari Munkáltatói Szövetség a kormánynak az árréskorlátozások kiterjesztésére vonatkozó szándékát.
A Romalimenta a mezőgazdasági miniszter múlt heti bejelentésére reagált. Florin Barbu azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy egy készülő sürgősségi kormányrendelet szerint korlátozni fogják minden Romániában feldolgozott élelmiszertermék árrését. Az intézkedés több tízezer hazai terméket érintene.
Az élelmiszeripari munkáltatói szövetség hétfői közleményében rámutatott, az árakba történő állami beavatkozás "egy néha szükséges rossz", az ilyen intézkedéseket azonban csak rendkívüli helyzetekben és korlátozott ideig kell alkalmazni. Emlékeztettek, hogy az alapélelmiszerek kereskedelmi árrésének korlátozása az eredeti tervek szerint három hónapig lett volna érvényben, de már másfél éve alkalmazzák, és most az eredetileg kijelölt 14 termékről valamennyi élelmiszertermékre ki akarják terjeszteni az intézkedést, korlátlan ideig. "Még egyszer hangsúlyozzuk: az intézkedés indokolatlan és rendkívül káros, nincs egyetlen életképes érv, amely igazolná a szükségességét" - fogalmaztak.
A Romalimenta képviselői azt is hangsúlyozták, hogy bár valamennyi uniós tagállamban problémát okozott az élelmiszerek árának emelkedése, egyik ország sem vezetett be árréskorlátozást. "Miért nem alkalmazza az állam a saját vállalatainál, például az energetikai vállalatoknál? Miért nem tesszük általánossá, miért nem lesz érvényes a vegyiparban, az építőiparban, a banki és a szolgáltatási szektorban stb.? Követeljük a piacgazdaság normális menetéhez való visszatérést, mert bár zavarosak és feszültek a körülmények, nem vagyunk háborús helyzetben. Még Ukrajna sem mérlegel ilyen jellegű beavatkozásokat" - nyomatékosították.
Hasonlóan vélekedtek múlt héten a kiskereskedelmi üzletláncok szövetségének (AMRCR) képviselői, akik szerint az ilyen intézkedések negatívan érintik a teljes élelmiszerláncot, és hosszú távon komoly piaci egyensúlyhiányt idéznek elő.
A romániai ökogazdálkozdók szövetsége ellenben egyetért a kormány kezdeményezésével. Szerintük ezzel csökkennek az eladási árak, de sem a termelők, sem a feldolgozók nem sínylik meg, mert az alacsonyabb árak az eladások növekedését és nagyobb forgalmat eredményeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában