ERDON Bulvár

2010.02.04. 14:33

Meghalt a civilizáció legöregebb törzsének utolsó tagja

<p>Meghalt az utolsó tagja annak az indiai törzsnek, amelyet szakértők az emberi civilizáció legrégebben létrejött emberi közösségének tartanak. - közölte csütörtökön a londoni székhelyű Survival International nevű szervezet. A törzs, amely utolsó tagjának elhunytával kihalt, az Indiához tartozó Az Andamán- és Nikobár-szigeteken élt.</p>

A londoni szervezet, amely fő céljának tekinti a Földön megmaradt ősi, törzsi kultúrák védelmét, azt közölte, hogy a 85 éves, Boa Sr nevű férfi törzse 65 ezer éven át élt a szigeteken, és halálával nem csak a törzs tűnt el, hanem az a különleges nyelv is, ami ő beszélt utolsóként. Amikor a brit gyarmatosítók meghódították a szigeteket 1858-ban, Boa Sr és még kilenc ősi törzs összesen ötezer lélekszámú volt. A legtöbbjüket a britek meggyilkolták, vagy a behurcolt betegségek végeztek velük.

Bos Sr törzse mellett a többi, de feltevések szerint "fiatalabb" törzsnek már csak 52 tagja él a szigeteken. "Boa Sr halálával, és a Bo-nyelv eltűnésével a civilizáció egy különleges része immár csak emlék." - közölte az idős férfi halálának kapcsán a Survival International igazgatója, Stephen Corry, aki szerint a férfi halála "arra figyelmeztet, hogy nem szabad hagyni, hogy a többi törzs is erre a sorsra jusson".

A szigetek élő emberek az indai kormánytól függenek, mivel tőlük kapnak élelmet, és a kormány védheti meg őket. Az ott élőket az alkoholizmus is komolyan veszélyezteti. Boa Sr, az utolsó ősi törzstag 2004 karácsonyán túlélte a hatalmas szökőárat, amely több mint 200 ezer ember halálát okozta az érintett Csendes-óceáni országok partvidékein. Állítólag azt mondta akkor Bo-nyelven: "Az öregek régen megmondták már, hogy a Föld kettéválik, ezért ne fussatok, ne mozduljatok!".

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!