ERDON Helyi hírek

2014.06.20. 15:26

A manipuláció az életünk része

Nagyvárad- Szerda délután a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében a PKE Karrier irodája és a kolozsvári Prisma Egyesület szervezésében Filer Lóránd tréner tartott előadást a manipulációról.

Nagyvárad- Szerda délután a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében a PKE Karrier irodája és a kolozsvári Prisma Egyesület szervezésében Filer Lóránd tréner tartott előadást a manipulációról.

A manipuláció, vagy másképp a befolyásolás, az irányítás, a győzködés, a rábírás mindennapi életünk része, függetlenül attól, hogy tudomást szerzünk-e erről vagy sem. A hétköznapokban ugyanis folyamatos, a hatás- és visszahatás elvén alapuló dominancia harc zajlik a családokban, a munkahelyeken, a társadalom különböző rétegeiben és a médiában, mert mindenki el szeretné adni a saját igazát, termékét, érvényesíteni akarja az érdekekeit. Függetlenül attól, hogy jónak vagy rossznak tartjuk-e a manipulálást, képtelenek vagyunk semlegesnek maradni, mert ha nem mi akarunk manipulálni másokat, akkor mi leszünk ennek a szenvedő alanyai, vagyis bennünket befolyásolnak- hangsúlyozta előadásában Filer Lóránd tréner. (Amúgy tulajdonképpen a rendezvény résztvevői is tudtukon kívül manipulálva voltak, hiszen a meghívóban szereplő, az esemény időtartamára vonatkozó, szokatlan 3 óra 12 perc megjegyzés is egy marketing fogás volt, hogy vonzóbbá, érdekesebbé tegye ezt.)

A tréner szerint ugyanis az emberi természet megkerülhetetlen tényezője, hogy ha két vagy több, ismerős vagy idegen találkozik és kommunikál egymással, akkor elkezdik győzködni egymást, és ez az interakció folyamatosan zajlik, tudatosan, előre megfontolt szándékkal vagy ösztönösen. A tudatos manipulátorok célirányosan gondolkodnak, kihasználják azt, hogy az emberek zöme úgymond át akar esni, túl akar lenni az eseményeken, s nem fordít elég figyelmet a tervezésre. Jól érzi magát egy plusz erőfeszítésektől mentes, egészséges komfortzónában. A manipulálás megvalósulásának kritériuma pedig nem más, mint rábírni másokat bizonyos cselekvésre, valamely eszmének az átadása, vagy az, hogy valakiket valamilyen gondolat tulajdonosaivá tegyünk.

Feltételek

Ha manipulálni akarunk tehát valakit, ennek első feltétele, hogy kitűzünk egy célt magunk elé, amiért érdemest ezt tenni. Megkönnyítheti a dolgunkat, hogy sok esetben az emberek szinte igénylik, hogy manipulálják őket, mert így kényelmesebb számukra- vélekedett az előadó. Ha meg van a motiváció, akkor fontos, hogy minőségi és hiteles információkat szerezzünk az illetőkről, olyan tulajdonságaikról és gesztusaikról szerezzünk tudomást, melyek árulkodnak róluk, erre alkalmas lehet a Facebook, a Google vagy hagyományosabb tájékozódási módszer a barátaik kikérdezése. Miután meggyőződtünk az így szerzett információk legitim, valós voltáról, következhet a befolyásolandó személy figyelése, majd kezdődhet a cselekvés és a kontroll, tudnunk kellene azonban, hogy mikor hagyhatjuk abba a manipulálást.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!