Német–spanyol előzetes

2024.07.05. 10:05

Gündogan árulhatja el Yamal gyenge pontjait, a németek rettegnek a kémektől

Indokolt lehet a Németország és Spanyolország találkozójára az előrehozott döntőt jelző használata, hiszen ez a két csapat eddig a hírnevéhez és múltjához méltóan szerepel az Európa-bajnokságon. Julian Nagelsmann, a németek szövetségi kapitánya nem tagadta, tartanak a spanyolok ifjú tehetségétől, Lamine Yamaltól, akit barcelonai csapattársa, Ilkay Gündogan segítségével térképeztek fel.

MW

Az UEFA képén Ilkay Gündogan német csapatkapitány csapatának sajtóértekezletén Münchenben 2024. június 13-án

Forrás: MTI/EPA/UEFA

A német sajtó előrehozott fináléként emlegeti az Eb egyik slágermeccsét, amelyen két címvárományos száll szembe. A hazaiak számára plusz motivációt jelenthet, hogy 36 éve nem győzték le világversenyeken (vb, Eb) az ibériaiakat, ez legutóbb az 1988-as kontinenstornán sikerült nekik.

YAMAL, Lamine
A spanyol Lamine Yamal a németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Spanyolország-Olaszország mérkőzésen a gelsenkircheni AufSchalke Arénában 2024. június 20-án
Fotó: Frank Augstein / Forrás: MTI/AP

Erősek a spanyolok

A németektől előzetesen is elvárta mindenki, hogy házigazdaként jól játsszanak. A válogatottba visszatért Toni Kroos tartást ad a csapatnak, a két ifjú csillag, Jamal Musiala és Florin Wirtz pedig beérett, különösebben előbbi képes váratlan húzásokra. Nem is meglepő, hogy az angolok leporolták a régi sérelmet, Musiala igazából angol, csak éppen a németek elrabolták. Az ugyancsak megfiatalított spanyol válogatott viszont eddig várakozáson felül szerepel, hiába tartja őket esélytelenebbeknek a németek egykori klasszis kapusa, Jens Lehmann. Luis de la Fuente kapitány tanítványainak harcmodorát "célirányos labdabirtoklásnak" nevezik a szakemberek, és az Eb legfiatalabb futballistája, Lamine Yamal, illetve ékpárja, Nico Williams az eddig látottak alapján a németeknek is sok fejtörést okozhat. Az összesen 37 éves szélsők mögött Fabian Ruiz remekül szervezi a játékot, ezt jelzi a 9–1-es összesített gólkülönbség is, az ellenfelek egyetlen találata is öngólból született. A németek kapitánya, Nagelsmann különösen Lamine Yamaltól tart a mérkőzés előtt.

Gündogan lesheti el Yamal titkait

A negyeddöntő előtti sajtótájékoztatón Julian Nagelsmannt is faggatták Lamine Yamalról – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

– Nagyon tehetséges és következetes játékos, ahogy az elkövetkező években is az lesz. Nem tudnék említeni senkit sem, aki az ő korában, ennyire fiatalon ennyire kiegyensúlyozott formát nyújtott volna – nyilatkozta Julian Nagelsmann.

Fontos feladatunk, hogy eredményesen védekezzünk vele szemben, hogy ez miként lehetséges, arról Gündogan hivatottabb beszélni, hiszen egy csapatban szerepel vele Barcelonában

– hivatkozott a Barcelona játékosára a német kapitány.

– Nem szabad betömörülnünk a spanyolok ellen. Többre is képesek vagyunk annál, hogy tartsuk velük a lépést, nekünk is rendkívüli játékosaink vannak. Szerintem jobban tisztelnek bennünket annál, amit nyilvánosan elismernek – tette hozzá Ilkay Gündogan, akinek csapattársa, Robert Andrich rózsaszínűre festette a haját a sorsdöntő meccs előtt, ki tudja miért. A németek több különös óvintézkedést hoztak az elmúlt napokban, a csapat pénteki edzésén egy újabb furcsa dolog történt – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Hangos zene szólt a lelátón – többek között Benjámin, az elefánt című mese és a Modern Talking Cheri Cheri Ladyje –, hogy az illetéktelenek véletlenül se hallják meg Nagelsmann taktikai utasításait – írta meg az Origo.

Kiegyenlített találkozó várható a két gárda múltja alapján is, eddigi 26 meccsükből nyolc spanyol és kilenc német siker mellett kilenc döntetlen született. Az ibériai együttes az előző három világversenyén szétlövésben búcsúzott, ezúttal viszont adott esetben jó ómen lehet, hogy az Unai Simon kapusnak rúgott előző tíz büntetőből csak három volt sikeres.

Európa-bajnokság, negyeddöntők

Spanyolország–Németország 18.00
Portugália–Franciaország 21.00

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában