Krimi

2 órája

Harminchárom év után fogták el a paloznaki plébános gyilkosát

A paloznaki plébánost egy 53 éves belga férfi gyilkolta meg harminchárom évvel ezelőtt.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Krisztina Kajtar

Harminchárom év után fogták el a rendőrök a paloznaki plébános belga gyilkosát - közölte a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a police.hu oldalon.

A közlemény szerint a Balatonfüredhez közeli Paloznakon 1991. augusztus 26-án reggel a falu idős plébánosát holtan találták.

Az akkori nyomozásban kiderült: egy ismeretlen előző éjszaka a plébánia ajtaját befeszítve bejutott az épületbe, ahol az ott alvó lelkész mellett egy másik szobában alvó idős apácát is megkötözött. 

A férfit olyan súlyosan bántalmazták, hogy belehalt sérüléseibe, míg a nő a támadásban könnyebben sérült. Az elkövető közel egymillió forint értékű műszaki cikket, pénzt, illetve egyéb személyes tárgyakat lopott el.

Egy időközben beérkezett információ eredményeként a rendőrök 2023-ban a korábban rögzített nyomokat újra megvizsgálták, majd az ekkor indult európai szintű nyomozás eredményeként azonosították azt az 53 éves belga férfit, aki kapcsolatba hozható az 1991-es emberöléssel.

A férfit az ellene kiadott európai elfogatóparancsnak köszönhetően idén március 13-án Antwerpenben fogták el a belga nyomozó hatósággal közreműködve.

Április 19-én a belgák átadták a magyar hatóságoknak, akik őrizetbe vették, majd a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. A nyomozó hatóság kezdeményezte a férfi letartóztatását, melyet a járásbíróság elrendelt - ismertették.

A közleményben hangsúlyozták: felmerültek olyan információk, melyek szerint a tettes nem egyedül követte el a bűncselekményt. Ezért egy 55 éves román állampolgárságú férfit nagy erőkkel, nemzetközi elfogatóparancs alapján keres a rendőrség.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!