Nyomozás

2024.07.03. 18:10

Megdöbbentő részletek derültek ki a váradi gyilkosságról

Hátborzongató eset rázta meg Nagyváradot június 11-én, amikor is egy nő holttestére bukkantak az Oneștilor utcán lévő Prima negyed egyik parkolójában, egy ponyvával fedett utánfutóban. Azóta a feltételezett elkövetők előzetes letartóztatásban vannak, az ügyről pedig további megdöbbentő részletek derültek ki.

Forrás: ebihoreanul.ro

ERDON-összeállítás

Embertelen módon végzett egy bűnözői csoport egy 31 éves érmihályfalvi nővel, miután őt és lánytestvérét is hónapokon át kínozták: éheztették, életveszélyesen megfenyegették, illetve többször meg is verték az áldozatokat, amiért nem kerestek elegendő pénzt prostituáltként. A 28 éves fiatalabb lánytestvér súlyos állapotban került kórházba.
A szörnyű eset után egy héttel újabb háttérinformációkat közölt a Bihoreanul hetilap a történésekről. Mint írják, az egyik gyanúsított, a bűnbanda vezetőjének tekintett D. E. együtt nőtt fel az áldozatokkal, de ez sem akadályozta meg abban, hogy részt vegyen a kegyetlenkedésben. A nővérek kínzása hónapok óta tartott, a fájdalmukban sikoltozó nőket hallották ugyan a szomszédok, és látták is őket, amint a szemetesben kutatnak élelemért, mégsem jelezte ezeket senki a rendőrségnek, csak egy lakógyűlésen panaszkodtak a zaj miatt, és arra kérték a lakás tulajdonosát, hogy lakoltassa ki a bérlőket. Június 11-én, kedden a negyed lakóit sokként érte, amikor a rendőrség és a kriminalisztikai osztály munkatársai körbekerítettek egy, a háztömbök között leparkolt utánfutót – később kiderült, hogy miért. A hatóságokat telefonon értesítették arról, hogy a fedett utánfutóban, törmelékek alatt egy bőröndben egy nő holttestét rejtették el. Szintén a névtelen bejelentés alapján a rendőrök az egyik környékbeli háztömb második emeleti lakásában súlyos állapotban megtalálták az elhunyt nő 28 éves húgát. A csontig soványodott nő egész testén régebbi és újabb bántalmazások nyomai voltak láthatók. A megyei kórház orvosai megállapították, hogy az áldozat füle be volt vágva, a szája korábban cérnával volt összevarrva.
Az ügy egyik gyanúsítottja a 31 éves A. O., mint utóbb kiderült, ő értesítette a rendőrséget is. A volt biztonsági őr, akinek már volt dolga az igazságszolgáltatással, hamar felkeltette a hatóságok gyanúját. A hívás során azt állította, hogy az utánfutó körül érződött furcsa szag miatt telefonált, majd később azt mondta, hogy a nő gyilkosai a holttest elrejtésére kényszerítették, életveszélyesen megfenyegetve őt és 24 éves barátnőjét, R. G.-t. Mikor a rendőrök a helyszínre értek, azt hazudta, hogy a megadott lakásban egy felfegyverkezett férfi tartózkodik, ezért érkezett ki a tömbházhoz a különleges egység is. Ezzel szemben a lakásban a megvert áldozaton kívül nem volt más, csak a 28 éves D. E., aki ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy A. O. és R. G. kérték meg, hogy őrizze a fürdőszobába zárt fiatal nőt, de nem tudott semmit annak állapotáról, vagy a meggyilkolt nővéréről.
A helyzet tisztázása érdekében mindhármukat kihallgatták. Míg D. E. és A. O. éltek a hallgatás jogával, R. G. négy órán keresztül vallott. Beismerte, hogy a két áldozatot prostitúcióra kényszerítették, az ügyfeleket apróhirdetéseken keresztül szerezték. Először vidéken szállásolták el őket, mindig más településen, az utóbbi időszakban viszont Nagyváradon, bérelt lakásokban tartották őket fogva a Grigore Moisil utcán. A problémák idén tavasszal kezdődtek, amikor a nővérek egyre kevesebb pénzt kerestek. Azzal büntették meg őket, hogy a fürdőszobában, a földön kellett aludniuk, majd éheztették és meg is verték őket. A törvényszéki orvosok boncolási jegyzőkönyvéből kiderült, hogy az elhunyt a folyamatos és durva verések következtében vesztette életét. A földre esett nőre rátapostak, eltörték a bordáit és a szegycsontját, ami miatt megrepedt a tüdeje és a lépe, ez belső vérzéshez vezetett, ami végül a halálát okozta. A nő valószínűleg június 8-án, szombaton hunyt el – ismertette Cristian Ardelean, a Bihar megyei ügyészség szóvivője. A holttestet egy bőröndbe tették, és egészen június 10-én reggelig a Grigore Moisil utcai lakásban tartották. Akkor a bőröndöt egy ponyvás utánfutóba helyezték, majd azt egy taxival az Oneștilor utcai parkolóba vontatták.
A három gyanúsított ellen különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság, valamint különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkossági kísérlet miatt indult eljárás. Ha bűnösnek találják őket, akkor 25 év börtönbüntetésre, de akár életfogytiglani szabadságvesztésre is számíthatnak. A Bihar Megyei Törvényszék 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte a gyanúsítottakat. Eközben jelenleg is zajlik a nyomozás, kihallgatták az áldozatok szüleit is, akik az újságírók kérdésére kijelentették, fogalmuk sem volt, hogy a lányaik mivel foglalkoznak, és tavaly tavasz óta nem is beszéltek velük. A nyomozás során felmerült a gyanú, hogy a bűnözői csoportnak több áldozata is volt, ebben az esetben a szervezett bűnözés elleni osztály ügyészei veszik át a nyomozást.
Az életben maradt nőt a kórházi ágyán hallgatták ki, aki elismerte, hogy megszakításokkal, de már hosszabb ideje dolgoztak D. E.-nek. Mint elmondta, már gyerekkoruk óta ismerték egymást, még osztálytársak is voltak. A fiatal nő tagadta azt, hogy D. E. valaha is megütötte volna, hanem A. O.-t és R. G.-t hibáztatta az őt ért bántalmazások miatt – írja a Bihoreanul forrásaira hivatkozva. A nyomozók azonban azt gyanítják, hogy a nő még mindig sokkos állapotban van, és fél elmondani az igazat. Arra emlékszik például, hogy több hete nem evett, nem kapott vizet, gyakran megverték, de nem tudja, mikor ölték meg a nővérét, és tagadja azt is, hogy megcsonkították, bár a nyomok határozottan erre utalnak.
A hetilap információi szerint nem ez lenne az első alkalom, hogy az áldozat fedezte fogvatartóját. 2021-ben egy férfi tett bejelentést, hogy egy fiatal nőt fogva tartanak, vernek és prostitúcióra kényszerítik. Akkor a nő azt állította, hogy nem verték meg, nem is tartják fogva, D. E. csak egy barátnője és semmi köze az ügyeihez, éppen csak egy szobát biztosított neki, amíg nem talál magának albérletet, valamint fordítóként segítette az ügyfeleivel való kommunikációban, mivel ő nem tud románul. Bizonyítékok hiányában akkor nem indult eljárás.
Egyébként D. E. 2012-ben, 15 évesen maga is egy bukaresti kerítő csapdájába esett, akivel az interneten ismerkedett meg. A férfi néhány beszélgetést követően a fővárosba hívta D. E.-t, ahol végül nem a szerelem várta, hanem egy bűnszervezet, amelynek tagjai prostitúcióra kényszerítették, és összes keresetét elvették. Néhány hét múlva egy ügyfele segítségével megszökött és feljelentette fogvatartóit. Az akkori ügyben négy személy ellen emeltek vádat, őket jogerősen három év és hat hónap börtönbüntetésre ítéltek, továbbá 1000 eurós erkölcsi kártérítés kifizetésére. A lány hazatérve viszont továbbra is prostituáltként dolgozott, sőt később kerítőnek állt, és még gyermekkori ismerőseit is prostitúcióra kényszerítette, ami végül a borzalmas esethez vezetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában