Kampány

2024.07.17. 15:57

Tájékoztatást tartottak a közlekedési rendőrök

Forrás: Rendőrség

BN/Agerpres

A közlekedést érintő új szabályok ismertetése és tudatosítása érdekében tartott tájékoztatót szerdán a közlekedési rendőrség Nagyváradon, a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tagjaival közösen. A tájékoztatás során ajánlásokat is tettek a kánikula negatív hatásainak elkerülésére vonatkozóan. Az akció során bemutatták a rendőrök által használt légalkoholszintmérő eszközöket és a drogteszteket is.

Forrás: Rendőrség

A múlt héten elfogadott sürgősségi rendelet előírja, hogy ha 72 órán belül nem kapják kézhez a hatóságok a vérmintán végzett laborvizsgálat eredményét, a sofőr visszakapja a pozitív alkohol- vagy drogteszt vagy a tesztelés megtagadása miatt bevont jogosítványát. A 72 napos határidőt a vérminta levételétől számolják. A jogszabály azt is előírja, hogy az egészségügyi és a belügyminisztériumnak havonta jelentést kell készítenie arról, milyen mértékben tartja be a törvényszéki orvostani intézet a 72 órás határidőt. A mintavételt, a levett minták tárolását és szállítását is szabályozni fogják, az erről szóló határozatot a sürgősségi rendelet életbe lépésétől számított öt napon belül kell előterjesztenie a kormánynak. 

A felsőház házbizottságának keddi döntése szerint a sürgősségi rendeletet jóváhagyó törvénytervezetet a védelmi, a jogi és az egészségügyi szakbizottságnak is véleményeznie kell. A szenátus első házként vitatja meg a tervezetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!