Tiltakozás

2020.12.18. 09:03

Jogi útra tereli az RMDSZ a Várad és a Familia ügyét

Ciucur Losonczi Antonius

Keresetet nyújt be a közigazgatási bíróságon az RMDSZ amiatt, hogy a megyei tanács döntése nyomán megszűnik a Várad és a Familia folyóiratok jogi önállósága, és 2021. január 1-től betagozódnak a megyei könyvtár struktúrájába – jelentette be tegnap délután tartott sajtótájékoztatóján Cseke Attila szenátor, a szervezet megyei elnöke. Hangsúlyozta: az RMDSZ sohasem fogja támogatni az ilyenfajta szerkezeti átalakításokat, mert ezek megtételéhez tiszteletben kell tartani a hatályban levő törvényeket, függetlenül attól, hogy mekkora többséged van egy adott testületben, vagy milyen választási eredmények születtek. Egyrészt ott van a közigazgatási döntéshozatal átláthatóságát szabályzó törvény, mely meghatározza, hogy hány nappal a szavazás előtt kell kötelező módon posztolni az intézmény honlapján egy határozati javaslatot, illetve közvitára bocsátani, másfelől pedig a közigazgatási kódex is világosan kijelöli azokat a határidőket, ameddig az előterjesztett anyagokat nyilvánossá kell tenni. A felsoroltak egyike sem teljesült azonban, se a Várad, se a Familia esetében.

Úgy fogalmazott az RMDSZ-es politikus: van olyan, hogy valaki nem szereti a kultúrát, vagy nem látogat kulturális intézményeket, ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség a kultúrára. A kultúra ugyanis az emberi civilizációról szól, arról, hogy milyen társadalomban akarunk élni. „A kultúra nélkül az a relatív szabadság, amelyet egy – ha akár tökéletes – társadalom is létre tud hozni, nem lenne más, mint egy dzsungel” – idézte Albert Camus-t. Arra hívta fel a figyelmet: gondoljunk csak bele, milyen ribillió tört volna ki, ha egy magyar tanácselnök akarta volna felszámolni a Familia jogi önállóságát, azét a folyóiratét, melyet ugyan Budapesten alapított Iosif Vulcan 155 évvel ezelőtt, de aztán néhány év múlva a kiadása Nagyváradhoz kötődött, és mint közismert, ebben a kiadványban jelent meg Mihai Eminescu debütáló verse, akkor még Eminovici néven.

Megjegyezte azt is Cseke Attila: arról a javaslatról sem lehetett tárgyalni a megye vezetésével, hogy az intézményi önállóság megtartása mellett a Várad vállalná, a megyei önkormányzat által a könyvtár részlegeként megszabott büdzsékeret mellett más forrásokból előteremti a működéséhez szükséges bevételt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában