Ajánló

2023.09.26. 08:15

Receptkönyv jelent meg hagyományos bihari ételekről

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Szakácsokkal, helyi termelőkkel és ínyencekkel lehetett találkozni szeptember 23-24-én, szombat-vasárnap 13-22 óra közt a nagyváradi várban, ahol a Bihar Megye Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (AMD) megszervezte a Bihar megyei ízek és hagyományok elnevezésű rendezvényt.

A nyitóünnepségen Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke kifejtette, hogy a fesztivállal arra szeretnék ösztönözni a HoReCa ágazat képviselőit, hogy minél több itteni ételt tüntessenek fel az étlapjaikon és működjenek együtt a helyi őstermelőkkel. A két nap folyamán szakácsok meg is főzték a bihari ételek egyikét-másikát, és az érdeklődők megkóstolhatták ezeket ingyenesen, illetve egyes standoknál árulták a készítményeket.

Mihai Jurcă városmenedzser arra hívta fel a figyelmet, hogy egy határon átnyúló, európai uniós projekt keretében napvilágot látott a Hagyományos bihari ételek elnevezésű gasztronómiai kiadvány, melyben 49 román, magyar, szlovák és zsidó étel elkészítési módja van leírva, illetve ezeknek az eredete is, úgymint: belényesi lepény, kásás hurka, bondorasszói pergelt lebbencsleves vargányával, bihari nudli, lecsó, gulyásleves, sólet, madártej, szilvásgombóc, hámánfüle, húsleves maceszgombóccal stb. Ezer példány készült belőle román és ötszáz példány magyar nyelven, de egyelőre kereskedelmi forgalomban nem kapható, a partnerintézményeket és vendéglátóipari egységeket ajándékozzák meg. Kiválasztottak tizenkét ételt, és azt szeretnék elérni, hogy a mezőgazdasági minisztérium elismerje ezeket hagyományos bihari termékekként. A receptek a www.debihor.com/retete-tradionale/ honlapon is megtalálhatóak, akárcsak egy történeti áttekintés a bihari hagyományos táplálkozásról.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában