Közvita

2023.11.28. 17:46

Közvita a stratégiai fejlesztési dokumentumról

Állami intézmények, polgármesteri hivatalok képviselői, elöljárói vettek részt kedden a Nagyvárad Metropolisz Övezet Társulás (ZMO) által szervezett, a ZMO Területfejlesztési Tervéről (PATZMO) a váradi városházán tartott keddi közmeghallgatáson.

Pap István

A PATZMO olyan iránymutató dokumentum, amely meghatározza egy terület fejlődésének főbb stratégiáit és irányait, rendezési keretet teremt Nagyvárad funkcionális területének rendezésére, ugyanakkor az aktuális európai költségvetési ciklus célkitűzéseivel összhangban rangsorolja a beruházásokat, különösen a környezetvédelmi és közlekedési projekteket. A keddi eseményen Letiția Moțoc a ZMO főigazgatója elöljáróban elmondta, hogy a tavaly elfogadott 246. számú törvény értelmében a metropolisz övezetekbe tartozó közigazgatási egységek ki kell dolgozzák a hosszú távú fejlődésüket biztosító stratégiai dokumentumokat. A nagyváradi önkormányzatnál már kidolgozás alatt állt egy ilyen jellegű dokumentum, de ez még csak egy tervezet, és reményeik szerint néhány héten belül megszületik a végleges stratégiai dokumentum.

Hiányosságok

A területfejlesztési tervet az azt kidolgozó cég képviselője ismertette a közmeghallgatáson. A dokumentum átfogó elemzést nyújt a metropolisz övezetről gazdasági, szociális, környezetvédelmi, demográfiai, infrastrukturális és sok egyéb szempontból. Elhangzott, hogy a Nagyvárad Metropolisz Övezet gyenge pontjai közé tartozik az, hogy a különböző települések nincsenek kellőképpen összekötve egymással infrastrukturális szempontból annak ellenére, hogy vannak ilyen jellegű beruházások. További gyenge pont az, hogy nincs villamosítva a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal, aminek villamosítása egyébként hamarosan elkezdődik. Szintén a hiányosságok közé tartozik az, hogy a nagyváradi nemzetközi repülőtér csak a helyi potenciális utazóközönségnek mindössze 7 százalékát éri el szolgáltatásaival. A hiányosságok között említették, hogy a falusi környezetben nem kielégítők az egészségügyi és az oktatásügyi szolgáltatások, például Nagyváradon és Borson kívül a metropolisz övezetben sehol máshol nincs bölcsőde, de nagy hiány van faluhelyen orvosi rendelőkből is. A tanulmány készítői egy közvélemény-kutatást is végeznek, ez még folyamatban van, de ez eddig feldolgozott válaszokból is kiderül, hogy a polgárok leggyakrabban a nem megfelelő és nem kellőképpen kiépített közlekedési infrastruktúrára panaszkodtak, továbbá nehezményezik azt, hogy kevés a munkahely vagy alacsony a bérezési szint. A tanulmány megállapítja, hogy a metropolisz övezetben átlagban 48 százalékkal kisebbek a bérek, mint Kolozsváron.

Előrejelzések

Demográfiai szempontból a ZMO lakossága enyhén nő, míg Nagyváradé enyhén csökken, főként amiatt, hogy az emberek kiköltöznek a Várad környéki településekre. Ez önmagában véve talán nem lenne probléma, az viszont már igen, hogy hosszú távon nehezen lesz megoldható a munkaerő pótlás. Az előrejelzések szerint harminc év múlva a munkaerő piacról kilépő ezer személy helyére csak 643 személy fog belépni a metropolisz övezetben, de Nagyváradon még rosszabb a helyzet, itt ugyanis, ha a jelenlegi tendenciák megmaradnak, akkor harminc év múlva ezer kilépő munkavállalót már csak 570 új munkavállaló fog tudni pótolni. A National Geographic által az egész világra elkészített környezetvédelmi felméréséből a Nagyváradra és környékére vonatkozó adatokat átvéve a tanulmány készítői megállapították, hogy ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, akkor 2070-re ebben az övezetben 4 Celsius fokkal nőni fog az átlaghőmérséklet, és ez az övezet sztyeppei jellegű földrajzi térség lesz, amire fel kell időben készülni.

Javaslatok

A tanulmány a továbbiakban összesíti mindazokat a fejlesztési beruházásokat, amelyek folyamatban vannak, és amelyek javítani fogják az életminőséget a metropolisz övezetben és hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez. Ezek közé tartoznak az útépítési projektek, a közműhálózat bővítési munkálatok, a hulladékgazdálkodási beruházások, a környezetbarát tömegközlekedési eszközök beszerzése, az intelligens közvilágítás bevezetése, stb. Az elhangzottakhoz mindössze két javaslat érkezett. Dragoș Ciortin geotechnikus, Nagyürögd község általános területrendezési tervének a készítője megjegyezte, hogy a stratégiai fejlesztési dokumentumot olyan informatikai rendszerben és formátumban kellene kidolgozni, hogy minden érintett számára a lehető legkönnyebben hozzáférhető legyen, enélkül ugyanis „félő, hogy ez a tanulmány is valamilyen fiókban fog porosodni” – fogalmazott. Adriana Calapod, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén megjelent a természetvédelmi területek védelmének új útmutatója, és az abban szereplő előírásokat és elvárásokat bele kell foglalni ebbe a dokumentumba is. A jelenlevők megegyeztek abban, hogy december 12-ig küldhetik el javaslataikat, ezt követően kidolgozzák a dokumentum végleges formáját. A gyűlés után Letiția Moțoc lapunknak elmondta, hogy a dokumentumot a nagyváradi helyi tanács, és a ZMO általános közgyűlése kell majd elfogadja, és ezt követően a ZMO-ba tartozó minden közigazgatási egység számára irányadó dokumentum lesz a terület- és településfejlesztés tekintetében. Ez egy olyan stratégiai dokumentum, mely biztosítja azt, hogy minden település ugyanabba az irányba halad, tette hozzá az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában