PATZMO

2023.12.27. 15:07

Váradi stratégia uniós pénzből

Öt, a Nagyváradi Metropolisz Övezet fejlesztését célzó stratégiai dokumentumot dolgozott ki a váradi önkormányzat európai uniós pénzforrásból. Ezek közül egyet már el is fogadott a helyi tanács.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Nemcsak a beruházásokat, de az ezeket megalapozó stratégiai dokumentumokat is uniós pénzből készítteti el a nagyváradi önkormányzat. Szám szerint öt ilyen stratégia valósult meg a Közigazgatási Képesség Operatív Program 2014–2020 finanszírozásával, melyek közül egyet, a metropolisz övezet területfejlesztési tervét (PATZMO) már el is fogadta december 18-i ülésén a helyi tanács. Igaz, az ellenzéki tanácsosok kifogásolták, hogy a közel 400 oldalas dokumentumot mindössze pár órával az ülés előtt kapták meg, ezért javasolták az erről szóló voksolás elnapolását, de Florin Birta polgármester kijelentette, hogy szó sem lehet halasztásról, mert akkor elesik a város az uniós támogatástól, amit a stratégiai dokumentumok elkészítéséért kap. Végül a határozatot a PSD és az RMDSZ tartózkodása mellett szavazta meg a helyi tanács.

Mint arról már beszámoltunk, a PATZMO olyan iránymutató dokumentum, amely meghatározza egy terület fejlődésének főbb stratégiáit és irányait, keretet teremt Nagyvárad funkcionális területének rendezésére, ugyanakkor az aktuális európai költségvetési ciklus célkitűzéseivel összhangban rangsorolja a beruházásokat, különösen a környezetvédelmi és közlekedési projekteket.

Még négy dokumentum

A többi stratégiai dokumentumról még csak a közelmúltban rendezték meg a közvitát, ezek elfogadása a közeljövőben várható. Ezen dokumentumok egyike az Integrált Városfejlesztési Stratégia (SIDU), mely tartalmazza a 2021–2027-es uniós költségvetési időszakra vonatkozó összes projektet, melyeket a nagyváradi metropolisz övezetben akarnak megvalósítani, főként a városi mobilitás, az oktatás, az egészségügy és egyéb közszolgáltatások, az energiahatékonyság, a turizmus, a műemlékvédelem, a kultúra, a zöldterületek, a közmű-infrastruktúra, a digitalizáció (okos város) és a vállalkozástámogató infrastruktúra terén. A harmadik stratégiai dokumentum A Fenntartható Városi Mobilitási Terv (PMUD). Ennek célja a közlekedést előmozdító projektek egységes elképzelések szerinti megvalósítása. A terv kimondja a tömegközlekedés fejlesztését villamosok és buszok vásárlása, továbbá villamosvonalak korszerűsítése és építése révén. A közúti mobilitás megkönnyítését a Körös áruház előtti és a Körös/Vladmirescu utcai aluljárók megépítésével érik el, gyalogos övezeteket hoznak létre vagy korszerűsítenek a Fő, a Városháza, a Pavel utcán stb., illetve kerékpárutak építését is kimondja a terv. A negyedik ilyen dokumentum a Fenntartható Energia- és Éghajlat-politikai Akcióterv, melynek célja az energiahatékonysági projektek finanszírozása, valamint a megújuló energiaforrások egyre nagyobb arányú felhasználása a városban. A stratégia megmutatja azt is, miképpen lehetne csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az éghajlatváltozás megállítása érdekében. És végül van még a fűtési stratégia, amelynek alapelvei közé tartozik a lakosság által megfizethető fűtésszolgáltatás biztosítása, a hőellátás biztonsága és megbízhatósága; a létesítmények energiahatékonysága; az innovatív, környezetbarát technológiák alkalmazása és a negatív környezeti hatások csökkentése. Az öt stratégiai dokumentumot 3.634.877 lejből valósították meg, ennek az összegnek 98 százaléka, 3.562.180 lej vissza nem térítendő uniós támogatás. A stratégiai tervezési dokumentumok elkészítése elengedhetetlen ahhoz, hogy az önkormányzat európai forrásokhoz pályázzon beruházásainak megvalósítására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában