Együttműködés

2024.04.18. 16:28

Iskolásokat várnak a váradi múzeumokba

Együttműködési szerződést kötött a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány és a Bihar Megyei Tanfelügyelőség arról, hogy a megyében tanuló diákokat ingyenesen fogadják az alapítvány égisze alatt működő váradi kulturális, turisztikai létesítmények.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Amióta kinevezték a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány élére, Alexandru Chira – aki egyébként a Visit Oradea Egyesület igazgatója is – első tevékenysége az volt, hogy együttműködési szerződést ajánljon fel a Bihar Megyei Tanfelügyelőségnek, azzal a céllal, hogy a Bihar megyében tanuló iskolások ingyen látogathassák az alapítvány váradi kulturális, turisztikai létesítményeit: a városháza tornyát, a Darvas–LaRoche-házat, a Szabadkőművesség Templomát, a neológ zsinagógát és a Teleki/Primăriei utcai Zsidó Történeti Múzeumot. Az egyezmény megszületett, ennek részleteiről tájékoztatta Chira és Horea Abrudan megyei főtanfelügyelő csütörtökön a sajtót. Alexandru Chira elmondta, hogy az egyezmény értelmében a Bihar megyei oktatási intézmények tanulói – az elemi iskolától a középiskoláig – 2025 végéig szervezett módon ingyenesen látogathatják a felsorolt intézményeket. A programban előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni, az érdekelt tanárok egyszerre egy osztállyal mehetnek el a létesítményekbe. A kulturális intézmények a nyitvatartási idejük alatt állnak a tanulók, iskolák rendelkezésére, de szervezési és biztonsági okokból egyszerre maximum 25 főt tudnak fogadni, ami lényegében egy osztály létszáma. Azt már a tanárok döntik el, hogy a tanórák ideje alatt, vagy az iskolai program után, az Iskola másképp héten, a vakációban stb. viszik-e el a tanulókat a létesítményekbe. Horea Abrudan főtanfelügyelő hangsúlyozta, hogy ez a program főként a történelem- és vallástanároknak nyújt plusz lehetőséget arra, hogy érdekes környezetben oktassák a diákokat. Elhangzott, hogy az idei tanévtől a hazai tanterv része a holokauszt oktatása, és Abrudan, valamint Chira megítélése szerint is a neológ zsinagóga, és főleg a zsidó történeti múzeum ideális helyszín lenne ennek a tantárgynak a megtartásához.

Horea Abrudan főtanfelügyelő elmondta, hogy a projekt nemcsak pedagógiai szempontból hasznos, mert a gyerekek jobban megismerik Nagyváradot, annak múltját és nevezetességeit, hanem azért is, mert miután részt vesznek ebben a projektben, később valószínűleg a szüleikkel, rokonaikkal, barátaikkal is meglátogatják majd a létesítményeket. Alexandru Chira hozzátette: annak függvényében, hogy mennyire lesz sikeres a projekt első szakasza, további tevékenységeket is terveznek a program keretében, például művészettörténet órákat fognak tartani a Darvas–LaRoche-házban. Újságírói kérdésre válaszolva Abrudan közölte, hogy értesíteni fogják a Bihar megyei iskolákat és tanárokat a most aláírt egyezményről, illetve a programban való részvétel feltételeiről, és azt is közölni fogják, hogy hol, milyen módon lehet jelentkezni rá. Kérdésünkre válaszolva Alexandru Chira elmondta, hogy az alapítvány hasonló egyezményt kíván kötni a Körösvidéki Múzeummal, már voltak is előzetes megbeszélések ebben a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában