Ülésszak

2024.05.14. 17:23

Nagyváradon ülésezik a Romániai Katolikus Püspöki Kar

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szervezésében május 13–15. közt a megyeszékhelyen zajlik a Romániai Katolikus Püspöki Kar tavaszi ülésszaka. A székesegyházban hétfő este megtartott nyitószentmise főcelebránsa a Rómából érkezett Giampiero Gloder érsek volt.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius 

Az évente két alkalommal ülésező Romániai Katolikus Püspöki Konferenciát az ország római katolikus és görögkatolikus főpásztorai alkotják, kifejezve az egyházmegyék szoros kapcsolatát, illetve az egységet Szent Péter utódával, Ferenc pápával. Mivel május 13. a Fatimai Boldogságos Szűz Mária emléknapja, az összegyűlt katolikus főpapok a békéért és kiengesztelődésért imádkozva a Szűzanya oltalmába ajánlották közösségeiket hétfő este a székesegyházban.

Az ünnepi szentmise bevezető részében a házigazda Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: együtt imádkoznak és elmélkednek, közösen keresve azt az utat, mely előbbre visz az evangélium hirdetésében. „Ma a Fatimai Szűzanya tiszteletére gyűltünk össze, neki ajánljuk fel a háborúkkal és feszültségekkel terhelt világot” – fogalmazott a váradi egyházmegye elöljárója, különös tisztelettel köszöntve a testvéregyházak képviselőit, Bogdán Szabolcs Jánost, a Királyhágómelléki Református Egyházmegye püspökét és Kardos József unitárius lelkipásztort.
Homíliájában Giampiero Gloder érsek az ajándék, a meghallgatás és a remény anyjának nevezte Szűz Máriát. Felidézte, hogy 1917-ben három egyszerű pásztorgyermeknek jelent meg Fatimában, akiknek szíve képes volt megérteni az Úrnak a jeleit és felismerni Isten anyjának a jelenlétét. Éppen ezért kettőt közülük már szentként tisztelnek a katolikusok. Szertartásaikon nagy ünnepélyességgel emlékeznek meg a Boldogságos Szűzanya életének különböző eseményeiről, a szeplőtelen fogantatásról és a mennybevételéről.

Mária küldetése az üdvösségtörténetben az, hogy Jézus anyja lehetett. Miután megkapta ennek megjövendölését, nem zárkózott önmagába, a saját házába, ami logikus lenne egy fiatal lány számára. Nem gondolt csak magára, hanem felkerekedett, és gyorsan Erzsébethez sietett, vállalva egy hosszú és veszélyekkel teli utat, hogy segítségére legyen idős, szintén várandós rokonának. De legfőképpen azért igyekezett hozzá, hogy megossza vele az örömhírt, ezáltal tanúságot téve Isten jelenlétéről, aki emberré lesz, hogy megmutassa végtelen szeretetét a világnak. Mária egész életét ez a küldetéstudat vezérelte. Anyai szívét meggyötörte fia szenvedésének látványa, és teljesen átélte a fájdalmat. Mindez nyomatékos meghívás számunkra is, hogy az ő segítségével legyünk mi is Jézus tanúi a világban. Képesek legyünk teljesen odaadni magunkat és a hitünket másoknak, szavainkkal és cselekedeteinkkel egyaránt, átélve a tanítványság örömét, hangsúlyozta Giampiero Gloder érsek. A szentmisét követően a székesegyház előtti téren megtartották a hagyományos körmenetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában