Ünnepség

2024.06.03. 11:05

Gyermeknapot tartottak Biharpüspökiben

A Magyar Polgári Egyesület és az Érmelléki Gazdák Egyesületének szervezésében gyermeknapot tartottak a biharpüspöki Bocskai István Közösségi Házban. Az érdeklődők a hungarikumokkal ismerkedhettek meg.

BN-összeállítás

Az egész napos rendezvény a gyermekeknek szóló programokkal kezdődött. Volt mézeskalács-készítés és díszítés, arcfestés, különböző fajátékok, hangszerbemutatók, majd a Szigligeti Színház Lilliput társulatának előadásában tekinthették meg kicsik és nagyok a Mese, mese, mára… című előadást. Ezt követően a szervezők nevében Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke köszöntötte a fellépőket és résztvevőket. Elsőként Kiss Géza játszott a hungarikumok sorába tartozó tárogatón, majd Zatykó Gyula, a Hungarikum Bizottság tagja köszöntötte az érdeklődőket. Mint elmondta, jelenleg a Hungarikumok Gyűjteménye 89 hungarikumot tartalmaz. Ez a Gyűjtemény szerteágazó, hiszen Puskás Ferenc labdarúgó mellett ott lehet a Magyar Védőnői Szolgálat, a pálinka, vagy éppen az alföldi kamillavirágzat is. Arra buzdította a hallgatóságot, hogy maguk is próbáljanak olyan értékeket találni környezetükben, amelyeket fel lehet terjeszteni az Értéktár Bizottságoknak, amelyekből később akár hungarikum is lehet. Végezetül a hallgatóság figyelmébe ajánlotta a Bocskai Házban kiállított színes tablókat, amelyek a hungarikumokat mutatják be.

A rövid felszólalás után következtek a zenés, énekes előadások. Elsőként az Odyssey mazsorettcsoport lépett fel, majd a püspökladányi Jázminbokor Klasszikus Magyar Nóta és Hagyományőrző Népdal Egyesület következett. Felléptek még a Váradi Dalnokok, a Berettyóparti Nyugdíjasok Egyesületének hagyományőrző népdalköre, a Vadvirág trió, és zárásként a Margaréta nóta, népdal és folklór csoport. A fellépések között az egyéni énekszólókat és a citerazenét is nagy örömmel fogadta a hallgatóság. 

Nagy József Barna az előadások végén megemlítette, hogy a Bocskaiban szervezett ünnepség előtti estén is egy hungarikumot mutattak be az érdeklődőknek, hiszen a nagyváradi Szakszervezeti Művelődési Házban a „Színházat mindenkinek” programsorozat részeként megszervezett előadáson magyar operettet tekinthetett meg a nagy számú közönség. 

A folytatásban minden fellépőt és érdeklődőt szabad tűzön főtt ebéddel, gulyáslevessel –, ami szintén hungarikum – vártak a szervezők. A jó hangulatot az eső sem törte meg, sőt, a hangulat csak fokozódott a késő estébe nyúló zenés, táncos esten.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában