Nyílt nap

2024.06.28. 08:11

Ilyen az élet a börtön falain belül

Ismét megnyitották a nagyváradi börtön kapuit az érdeklődök számára. Szerdán a sajtó és a partnerintézmények képviselői ismerkedhettek meg a börtönélettel, míg csütörtökön a civileket várták. A sajtókörúton megtekinthettünk több, az elítéltek számára berendezett szobát, műhelyeket és egyéb közösségi tereket, néhány fogvatartottal pedig beszélgettünk is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

A nyílt napot minden évben Szent Péter és Pál ünnepének kapcsán, június 29-e körül tartják az Országos Büntető-végrehajtási Intézetekben, ugyanis ez az ott szolgáló személyzet napja. A sajtósok számára a nyílt napot így június 26-án rendezték meg, reggel 9 órai kezdettel. Ahogy az lenni szokott, az ellenőrzés után Adina Bîrda főparancsnok, sajtószóvivő vezetett minket körbe az intézményben, s a különféle részlegeken a felügyelőtiszt is beszélt annak sajátosságairól, szervezeti felépítéséről.

Fotó: Alexandru Nițescu

A börtönépület bejárása előtt az intézmény alkalmazottai bemutatták azokat a fegyvereket, melyeket egyes esetekben használhatnak, vagy amelyekkel fel vannak szerelve, azonban még ennél is érdekesebbnek bizonyult az elmúlt egy évben elkobzott tárgyaknak a megtekintése. Itt láthattunk például olyan analóg karórát, melybe kamera volt szerelve, valamint egy bilincskulcs is, de elkoboztak minitelefont, tetoválási célból átalakított golyóstollat – mely ceruzaelemmel működik –, valamint körömreszelőből kialakított szúróeszközt is, ezeket az elítéltek készítették. 

A börtönben ottjártunkkor 622 fogvatartott volt, ez azonban naponta változik. Mint megtudtuk, akár harminccal is csökkenhet vagy emelkedhet ez a szám, ugyanis az előzetes letartóztatásban lévők is ebben az intézményben vannak, de attól is változhat, hogy hány elítélt érkezik, távozik vagy helyeződik át. 

Elsőként az 1-es számú részleget látogattuk meg, mely az idén először képezte részét  a sajtókörútnak. Ez egy maximális biztonságú része a börtönnek, jelenleg 29 elítélt van ott. Azok kerülnek ide, akiket több mint 13 évre, vagy életfogytiglanra (három személy) ítéltek, illetve azok, akik a börtönön belül követtek el bűncselekményt, s veszélyesnek bizonyulnak. A részlegen kétágyas szobák találhatók, van, amelyeken ketten osztoznak, s van, amelyikben az elítélt egyedül van, ez függ az elkövetett bűncselekmény milyenségétől és a fogvatartott magatartásától is. 

Ezután azt a karanténrészleget néztük meg, ahová a „frissen” elítéltek kerülnek. Jelenleg 37-en vannak, a maximális férőhely 60. Ezek a személyek 21 napot kell eltöltsenek itt, ezalatt elvégzik az orvosi és pszichológiai felmérést, „ismerkednek” a börtönélettel és megfigyelés alatt is tartják őket. Egy másik karanténrészlegen az előzetes letartóztatásban lévők tartózkodnak, ott 15 szoba található. Jelenleg 109 személy van ezen a részlegesen, a maximális létszám 120 lehet. Megtekintettünk egy másik típusú maximális biztonságú részleget is, ahol 17 szoba van, ebből nyolc két- és kilenc négyágyas. Az összesen 52 helyből jelenleg 45 van elfoglalva. A zárt rendszert is meglátogathattuk, ott hét szoba van, ezek lehetnek 3–12 ágyasak, a 72-ből 67 hely van elfoglalva. A börtönben ezen kívül van nyílt és félig nyílt részleg is. Ezeket az idén nem látogattuk meg, de az elmúlt évekből tudjuk, hogy a szobák hasonlóképpen néznek ki, és az itt élő személyek nagyobb szabadsággal rendelkeznek, egyesek dolgozhatnak is partnervállalatoknál. Továbbá meglátogathattuk a gumiszobát is, melyet kizárólag olyan esetekben használnak, ha a rab ön- vagy közveszélyes. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Az intézményen belül jelenleg egy műhely működik, ahol a Valtryp vállalatnak készítenek kormánykerekeket az elítéltek. A megszólaltatottak egyhangúlag azt nyilatkozták: fontos számukra, hogy dolgozzanak, egyrészt azért, mert hamarabb telik az idő, másrészt pedig hasznosnak érzik magukat, s még pénzt is keresnek. Egyébként azok, akik dolgoznak, hamarabb kikerülhetnek a börtönből. 

Az épületben barátságosnak mondható helyiségek is vannak, ilyen például az a szoba, ahol az elítéltek a gyermekeikkel találkozhatnak. Szintén kedves hely a könyvtár, ahol körülbelül 6000 kötet áll az elítéltek rendelkezésére, magyar, román, angol, latin, francia és finn nyelvűek is. Emellett híreket is lehet nézni, és DVD-n filmeket is. Az elítéltek oktatáson is részt vehetnek: körülbelül negyvenen fejezték be idén valamelyik általános vagy gimnáziumi osztályt. Az egyik fogvatartott egyetemet is végez, most fejezte be a jogi karon a negyedik, újságíráson pedig a második évet. Az órákon online vett részt, a vizsgákon azonban személyesen kell jelen lenni, Kolozsváron. Ezt önköltségen oldja meg, viszont hatósági kísérettel. 

A börtönben egyébként templom is van. Az elmúlt években már többször elhangzott, hogy egy ortodox pap fogadja az elítélteket, igény szerint azonban más vallású lelkészek is meglátogatják a fogvatartottakat. A raboknak létrehozott orvosi és fogorvosi rendelőt is megnéztük. A jelenleg több mint 600 elítélt közül több mint 300-nak valamilyen krónikus betegsége van, gyakori a kardiológiai megbetegedés és a cukorbetegség. Több mint százan szenvednek valamilyen pszichológiai betegségben, ezek gyakran a drogfüggőség következményeként alakultak ki, magyarázta a börtön orvosa. 

Fotó: Alexandru Nițescu

A büntetés-végrehajtási intézetben sporttevékenységeket is szerveznek, és egy fitneszterem is van. Adina Bîrda elmondta, hogy bár mindegyik szolgáltatás használatára lehetőséget kapnak a rabok, de fontos kiemelni azt, hogy mindent előre meg kell beszélni és időpontot egyeztetni, hogy ki és hova mehet, így elkerülhető a káosz, illetve fenntartható a fegyelem. Ez azt jelenti, hogy be van osztva, hogy a bizonyos részlegeken lévő rabok mikor mehetnek fitneszterembe, könyvtárba, filmet nézni, orvoshoz, paphoz, dolgozni stb. Érdekességnek számíthat az is, hogy például idén hét házasságot kötöttek a börtön falain belül.

Több rabszobában beszélgethettünk is egy-egy elítélttel. A maximális biztonságú részlegen például az egyik rab arról számolt be, hogy két nőt ölt meg, emiatt került börtönbe. Egy másik elítélt elmondta: ő drogterjesztő volt, s egy alkalommal gyilkosságban is részt vett, emiatt tölti a büntetését. Egy fiatalember arról mesélt, hogy rossz társaságba keveredett, lopás miatt ítélték el, egy másik személy pedig minősített emberölési szándék miatt került börtönbe.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az elmúlt egy évben számos felújítást végeztek a börtönben. Egyrészt felújították az 1-es szekció mind a nyolc szobáját, valamint az ott lévő irodákat is. Cseréltek hővezetékeket és az elektromos hálózatot is. A munkálatok teljes költségvetése 662.535,61 lej volt. A 3-as és 4-es szekcióban szintén végeztek felújításokat, összesen 34 szobában, ezek teljes értéke 59.167,70 lej. Az 5-ös szekcióban javítások és felújítások történtek, összesen hét szobában és a folyosón, 11.607,70 lej értékben. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában