Koncert

2024.06.19. 15:17

Szacsvays kórusok koncerteztek a váradolaszi Barátok templomában

A nagyvárad–olaszi Barátok templomában mutatta be kedden este a Szacsvay Imre Általános Iskola kis- és nagykórusa az elmúlt félév munkájának gyümölcsét, mindazt, amit a Kiss Tünde Anna tanár által felkészített gyermekek januártól eddig tanultak.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Először a kiskoristák – 62 gyermek nyolc különböző osztályból – sorakoztak fel a főoltár előtt, a szülőkkel, ismerősökkel, barátokkal megtelt Barátok templomában, hogy bemutassák mi történt azóta, hogy a karácsonyi koncert egyszólamúsága után elindultak a többszólamú éneklés rögös útján. A négy részre tagolt program műsorvezetője a harmadikos Kövér Jádé volt.

Felvezetésképpen a többszólamúság legegyszerűbb formái, kánokok és kvodlibettek csendültek fel: Karl Gottlieb Hering három német kánonja, melyek együtt énekelve is jól szóltak. A második „állomás” Bárdos Lajosnak állított emléket. Kicsinyek kórusa című szerzeményéből gyermekdalok hangzottak el kétszólamú feldolgozásban: Elment a lúd vándorolni, Az árgyélus kismadár, Kis kacsa fürdik, Haj ide Bella. A program következő főszereplője Kodály Zoltán volt, aki, hogy segítse a kicsi gyermekek többszólamú éneklését és hallásának fejlesztését több biciniumot írt, többek között a Hej tulipán-tulipán és a Kis kece lányom címűt. A dalok testritmussal, és szolmizációs mozgással voltak kísérve, melyeket Kiss Tünde Anna gondolt ki. Ezután olyan kétszólamú darabok csendültek fel, melyekhez zongorakíséret is társult, a korrepetitor Ferencz Mercédesz, a művészeti líceum tanára, zongoraművész volt. Két Balázs Árpád művet hallhattak az egybegyűltek: a Szól a rigót és a Bodzavirágot, mely a 2016-ban bemutatott Mindenki című, Oscar-díjas rövidfilmnek a betétdala. Szólót énekeltek: Mahr Miriám, Koszta Dóra, Furák Pop Júlia és Kocsis Lurka, zongorán kísérte őket Kovács Joel diák. Zárásként Mary Donelly Kazoo-koncertje volt műsoron. A kazoo műanyagból vagy fémből készült, kis méretű fúvós hangszer. Hangja kellemes, zümmögő. A hangszer azokkal az ütősökkel mutat rokonságot, amelyek egy kifeszített membránt hoznak rezgésbe. A hangszeren játszó beledúdol a hangszerbe, ennek következtében az emberi hang elszíneződik. Az afroamerikai népzenében dallamhangszerként is alkalmazták – hangzott el magyarázatként.

Az est második felében a felsőbb osztályos tanulók csillogtatták meg tehetségüket, Váradi Dóra kalauzolt a nagykórus repertoárjának ismertetésében. Nyitányként Pertis Jenő négytételes népdalszvitje csendült fel, amelyben különböző jellegű magyar népdalok vannak felfűzve. Majd Bárdos Lajos két népdalfeldolgozása következett: A szántói híres utca, valamint az Ugyan édes komámasszony. Furulyán kísért Kulcsár Raffael diák, zongorán Ferencz Mercédesz tanár. Maradva a népdalfeldolgozásoknál, a Paparudă következett, mely a román népi hagyományban egy ősi esőhívó ének, a régi babonás hiedelem szertartását, esőtáncát érzékelteti. Ezután egy kongói népdalfeldolgozás szólalt meg zongora- és dobkísérettel, testritmussal fűszerezve. Zongorán kísérte a fellépőket Ferenc Mercédesz, dobolt Szakács Zoltán református lelkész.

A koncert következő csokra imádságokból köttetett: Mary Lynn Lightfoot Dona nobis pacem (Adj nekünk békét) című szerzeményéből; illetve afroamerikai spirituálékból, melyek rámutattak arra, hogy táncolva, ujjongva is lehet dicsőíteni az Istent. A rendezvény záródarabja Daróczi Bárdos Tamás Üszküdara című műve volt, amely egy vidám ballada. Török népdalból született, amit a zeneszerző kórusában éneklő török nagykövet fia mutatott meg Daróczi Bárdos Tamásnak. Zongorán kísérte az éneklőket Ferenc Mercédesz. Az ünnepségen ugyanakkor Józsa Dániel diák is zongorázott.
A megérdemelt vastaps után Kiss Tünde Anna mondott köszönetet Szabó Ervin plébános, az iskola vezetőségének és a szülői munkaközösségnek a lehetőségért.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában