Szavazás

2024.06.06. 08:01

Tandemben a város és a megye irányításáért

Mindenki menjen szavazni, függetlenül attól, hogy mi a pártpreferenciája – hangzott el a PNL szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján.

Fotó: Pap István

Pap István

Szavazásra buzdította szerdai sajtótájékoztatója keretében a Bihar megyei választókat Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Florin Birta, Nagyvárad polgármestere. Mindketten elmondták, hogy ha a megye és a város fejlődött a most véget érő mandátum ideje alatt, az alapvetően annak köszönhető, hogy a két önkormányzat harmonikusan tudott együttműködni. A két politikus természetesen azt kérte, hogy a polgárok most is szavazzanak rájuk, illetve az őket támogató liberális tanácsosjelöltekre, de Ilie Bolojan hozzátette, hogy mindenki menjen el voksolni, függetlenül attól, hogy mi a pártpreferenciája. Bolojan úgy látja, hogy csakúgy, mint négy évvel ezelőtt, most is mintegy 250 ezer polgár fog voksolni. Nem bocsátkozott előrejelzésekbe, de kijelentette, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) fő célkitűzése Biharban elnyerni a nagyváradi polgármesteri és a Bihar megyei tanácselnöki tisztséget, illetve többséget szerezni ebben a két önkormányzatban. Egy újságíró azt kérdezte, hogy mennyiben fog kihatni a PNL választási eredményére az, hogy kiderült: Dumitru Tiplea, Bihar megye prefektusa korábban el volt ítélve azért, mert egyetemistaként vasúti igazolásokat hamisított. Erre válaszolva Bolojan leszögezte, hogy minden törvénysértés elítélendő, mindazonáltal a konkrét eset még 2000-ben történt, és Dumitru Tiplea a bírósági ítélet után öt évvel töltött be először köztisztséget. Minden törvénysértésnek van egy elévülési ideje, és 25 évvel a sajnálatos eset után azt kell nézni, hogy Tiplea mit tett a közösség érdekében, jegyezte meg Bolojan. Végül hozzátette, hogy ezt az esetet a politikai versenytársak kampánycélból ásták elő, de ez az ügy nem fogja befolyásolni a PNL-re leadott voksok számát.
Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy amennyiben nyer, az elkövetkező mandátumban is olyan szigorúan fog-e bánni a kulturális szférával, mint a mostani ciklusban. Erre reagálva Ilie Bolojan elmondta, hogy a kulturális intézmények átszervezése nem érintette maguknak az intézményeknek a lényegi tevékenységét, csak hatékonyabbá tették az anyagi források felhasználását, ezzel együtt a filharmónia és a színházak esetében is nőtt az események és a nézők száma, illetve a bevételek is, és mindez úgy, hogy a megyei tanács nem szólt bele a műsorpolitikába. „Az tény, hogy a Familia és a Várad folyóiratoknál nincs több kisegítő személyzet, mint ahány szerkesztő, és az is igaz, hogy a filharmóniánál sincs már annyi igazgató. Azért helyeztem nyomást a kulturális intézményekre is, hogy jobbítsák a tevékenységüket. Menedzsernek lenni most már nem egy szinekúra, szaladgálni kell, és többet kell felmutatni a polgároknak. A magyar színházat sem zavartuk soha. Az egész műsorpolitikájukat az intézmény igazgatótanácsa határozta meg” – fogalmazott Bolojan, aki azt is állította, hogy a színházak megkapták a teljes költségvetésüket. Szólt arról is, hogy elkészült a színházak egységes raktárának a megvalósíthatósági tanulmánya, jelenleg ugyanis a színházak több helyszínen, esetenként bérelt helyeken tartják a kellékeket, díszleteket stb., de a jövőben lesz egy tárolóhelyük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában