Építkezés

2024.06.26. 17:49

Tömbházak épülhetnek a nagyváradi Béke-dombra

Három tömbházat akar építeni a Béke-dombra az egyik legnagyobb nagyváradi ingatlanfejlesztő, a környékbeli lakók nagy aggodalmára.

Forrás: ebihoreanul.ro

BN-összeállítás

A Ștefan Kopányi ingatlanmágnás tulajdonában lévő Euro Max Investment cég három tömbházat akar építeni a Béke-dombra, amelyek négy-, öt- és hatemeletes ingatlanok lennének. A tömbházak az Eroul Necunoscut és a Iasomiei utcák által közrezárt üres telken épülnének fel, az ottani magánházak közvetlen közelében. Az említett ingatlanfejlesztő cég 2015 óta tervezi a tömbházépítést azon a területen, és az első engedélyt 2017-ben szerezte meg. Ezt követően több tervet is bemutatott a polgármesteri hivatalnak, amely azonban különböző okokra hivatkozva rendre visszautasította az elképzeléseket. A végső terveket idén májusban bocsátották közvitára, ezeket már a helyi önkormányzat által gyakran foglalkoztatott Daniel Tivadar tervezte. A Bihoreanul hetilap által átnézett dokumentáció szerint a 3100 négyzetméteres telken három tömbház épülne fel a Béke-dombon, mintegy tíz méterrel beljebb az Eroul Necunoscut utcán felfele vezető járdától. A domb tetején épülő két tömbháznak lenne alagsora, földszintje és öt, illetve hat emelete, és ezeken még lenne két visszahúzott emelet. A harmadik tömbház négyemeletes lenne, ennek az épületnek nem lenne alagsora, hanem egy gangot alakítanának ki, ahonnan ki lehetne jutni az Eroului Necunoscut utcára. A legmagasabb épület ezek közül 28 méteres lenne, a három tömbházban összesen 45 lakás kapna helyet. Az épületek földszintjén kereskedelmi egységek működnének, és ezek mindegyikéhez tartozna két parkolóhely. Autóval csak a Iasomiei utca felől lehetne megközelíteni a tömbházakat, az utca maga kétirányúvá válna.

A projekt jövőbeni fejlesztések tervét is magában foglalja. Ezek egyike az, hogy a Béke utca felől egy új bekötőút haladna az Eroul Necunoscut utcán az Olimpiadei utcára, hogy az autóforgalom ne keresztezze a villamossíneket. A Iasomiei utca lakói amiatt aggódnak, hogy oda lesz a nyugalmuk, ha megépülnek a tömbházak, ezért hatvan aláírással támogatott petíciót nyújtottak be a polgármesteri hivatalhoz. A háztulajdonosok attól félnek, hogy a tömbházak felépítése után az ő ingatlanaik elveszítik értéküket, és lassan-lassan arra fognak kényszerülni, hogy lebontsák azokat. Ugyanakkor, ha a beruházás megvalósul, az gyakorlatilag el fogja lehetetleníteni ott a közlekedést, hiszen a Iasomiei utca már most is nagyon keskeny, ahol nem férne el egymás mellett két autó. „A Iasomiei utca, ahonnan a tömbházakat meg lehet majd közelíteni, alig 4,5 méter széles, akkora, mint egy szélesebb járda. Az ide vezető Béke utca még keskenyebb. Ezek nem fogják tudni kiszolgálni a forgalmat, amit a sok lakó, a földszinti üzlethelyiségek és az árufeltöltő járművek fognak generálni” – mondta egy ottani lakos, akit a Bihoreanul hetilap szólaltatott meg.

 

Másfelől az Eroul Necunoscut utcai ingatlanokban különböző vállalkozások működnek, ezek tulajdonosai kifejezetten örülnének a beruházásnak. Marcel Dragoș, Nagyvárad alpolgármestere elmondta, hogy a beruházónak választ kell adnia a felmerült kérdésekre, viszont nem osztja a lakók félelmét arra vonatkozóan, hogy a tömbházak zavarni fogják a házak magánszféráját, mert mint mondta, a környéken sok tömbház van már amúgy is, amelyekből belátni a házak udvaraira. Ezzel szemben Marcel Dragoș is úgy látja, hogy a Iasomiei utcán problémás lesz a közlekedés, ha a projekt a jelenlegi formájában valósul meg. Kifejtette, hogy ha a közlekedésrendészet nem fogadja majd el a javasolt közlekedési megoldásokat, akkor a város sem adja meg rá a jóváhagyást, ha azonban a közlekedésrendészet rendben levőnek találja majd az elképzelést, akkor valószínűleg az önkormányzat is megadja rá az engedélyt.

A hetilap emlékeztet arra, hogy Ilie Bolojan, Nagyvárad korábbi polgármestere vetette fel azt a gondolatot, hogy a belvárosban tömbházak építésével növelni kell a népsűrűséget. Az érintettek zöme, vagyis a házakban lakók ellenérzésekkel fogadták ezt az ötletet, és rendre tiltakoznak az ilyen jellegű projektek ellen. A házakban lakók felemelték hangjukat a Nagypiac téren tervezett lakótömbök építése ellen, amelyek közül az egyik 19 emelet magas lenne, vagy a Morii utcai házak mögötti mezőre tervezett beruházás ellen, melynek kertében hat 15 emeletes lakótömböt akar építeni egy kolozsvári ingatlanfejlesztő cég, de szintén vannak tömbházépítési projektek Váradszőllős, Rogériusz és Őssi kertvárosi övezetében is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában