SZLN

2024.06.29. 12:23

Vásár és hungarikumok a Szent László Napokon

A Szent László Napok elmaradhatatlan része az azonos nevet viselő sokadalom és vásár, amely a 12. alkalommal megrendezett fesztivál hétvégéjén is várja az érdeklődőket.

Forrás: Szent László Napok

János Piroska

A vásár első napján, pénteken az időjárás nem kedvezett a fejedelmi udvaron portékáikat kínáló árusoknak, akik alighogy kipakolták termékeiket, s egy futó zápor után felhajtották a standokat borító nejlon védőponyvát, kénytelenek voltak ismét „bezárni” a felhőszakadás miatt. A vásár egyébként a megszokott kínálattal várja a fesztiválra kilátogatókat: levendulatermékek, kézműves táskák és kiegészítők, papírból font, kisebb és nagyobb kosarak, különböző technikákkal készült ékszerek, horgolt játékfigurák, ruhadarabok, népi motívummal díszített cserépedények találhatnak gazdára. A vásár a fesztivál teljes záróhétvégéjén nyitva áll, a pénteki esőt követően szombaton és vasárnap napsütéses időt jósolnak, érdemes tehát kilátogatni. 

Fotó:  A szerző felvétele

Ha pedig végigjártuk a fejedelmi udvaron felállított standok sorát, közvetlenül ezek szomszédságában, a vár keleti bejárata mellett egy igazi „ékszerdoboz” kínál érdekes és értékes ismereteket. A magyarországi Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya szervezésében a Kárpát-medencei nemzeti értékeket bemutató hungarikum-sátorban kézműves foglalkozások keretében ismerkedhetünk meg a höveji csipkevarrók, a kalocsai hímzőasszonyok munkáival, továbbá korabeli ruhába öltözött magyar huszárokkal is találkozhatunk, akikkel közös fotót is készíthetünk. Cifra pamukos és riselt terítőket hoztak magukkal többek között a Kalocsai Hagyományőrző Egyesülettől érkező asszonyok, akik szomorú pamukos viseletüket mutatják be az érdeklődőknek. A szomorú pamukost – amely nevével ellentétben egyáltalán nem lehangoló – az idősebb korosztály viselete, az ismert kalocsai minták díszítik, azonban hiányzik belőle a piros, rózsaszín és citromsárga szín – tudtuk meg dr. Kovács Istvánné Sztakó Évától, aki elmondta: a hétvége során a hungarikumok-sátrában bemutatják, hogyan készülnek a Singer-varrógéppel ezek a gyönyörű kézimunkák, illetve a kalocsai pingálás művészetébe is betekinthetünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában