Bírság

2024.07.29. 08:55

Drasztikusabb büntetések az autósoknak

Azokat az autósokat, akik behajtanak a nagyváradi gyalogosövezetekbe, 2000 és 2500 lej közötti bírsággal fogják sújtani, amennyiben a helyi tanács megszavazza az erre vonatkozó új szabályzatot.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A nagyváradi sétálóutcákba gépkocsival behajtókat 2000 és 2500 lej közötti bírsággal fogják büntetni, ha a váradi helyi tanács soron következő ülésén elfogadja az új szabályzatot, mely a gyalogos övezeteknek gépjárművekkel való elfoglalására vonatkozik. A testület július 31-i, szerdai ülésén vitatja meg a tervezetet, mely a 2021-ben elfogadott hasonló rendelet helyébe lépne. Az új szabályzatban bővítik az autók számára tiltott területeket az időközben felújított és gyalogos közlekedésre kialakított városrészekkel. Az új szabályzat hatásköre kiterjed a már meglévő Fő utcai, Zöldfa utcai vagy a Szent László téri sétálóövezetek mellett az időközben kialakított területekre is. Így például beiktatták az autók számára tiltott területek közé többek között a Cazaban és a Magnoliei tereket, a Nicolae Grigorescu utcát és a Kossuth/Independentei utcai, jelenleg még építés alatt álló gyalogos övezetet is, mondta Samuel Milian, a tervezet egyik kezdeményezője, a Nagyváradi Helyi Rendőrség vezetője.
Az új szabályzat elfogadásával változik a tilalmakat megszegő járművezetőkre kiszabható bírságok összege is. „A régi szabályozásban csak 2500 lejes fix bírság volt. Az új határozat-tervezet 2000 és 2500 lej közötti büntetést ír elő, a kihágás súlyosságától függően” – magyarázta Milian. Azok, akik 15 napon belül befizetik a bírságot, csak a büntetés felét kell kiegyenlítsék.
Ha megszavazzák a projektet, akkor az eddigiekhez hasonlóan a gyalogosövezetben közlekedő autósoknak az így okozott károk költségeit is fedezniük kell. Egy méternyi járdaszegély vagy szegélykő pótlásáért a vétkes sofőrnek 1100 lejt kell majd fizetnie, a főtéren vagy a Bémer/Ferdinand téren egy négyzetméternyi kőburkolat helyreállításáért pedig 1400 lejre emelkedik az összeg. Egy letört fa pótlásáért 5000 lejt kell fizetni, ha egy szökőkutat tesz tönkre az autós, akkor 34.000 lejes büntetésre számítson, ha pedig egy tíz méter magas lámpaoszlopot rongált meg, akkor 50.000 lej a bírság.
A helyi rendőrség igazgatója szerint Nagyváradon gyakori eset, hogy az autósok behajtanak a gyalogosövezetekbe. „Minden héten 5–10 olyan esetünk van, amikor a sofőrök a gyalogosok között haladnak” – mondta Samuel Milian. Az új szabályzat, akárcsak elődje, a közutakon való közlekedésről szóló 2002. évi 195. számú sürgősségi rendelet előírásain alapul. Eszerint „az ekként jelzett gyalogosövezetbe a jármű vezetője csak akkor hajthat be, ha ebben a zónában lakik, vagy »kaputól kapuig« közszolgáltatást nyújt, és nincs más behajtási lehetősége. Kötelesek legfeljebb 5 km/h sebességgel közlekedni, nem akadályozhatják a gyalogosokat, és szükség esetén meg kell állniuk, hogy a gyalogosok közlekedését lehetővé tegyék”. Az új szabályozás a most érvényben lévőhöz hasonlóan csak a helyi lakosok és a pénzintézetek autóinak engedi meg a behajtást gyalogosövezetekbe, ez utóbbiaknak korlátozott parkolási időt szabva meg. Az értékeket szállító autók az eddigi 15 perc helyett 30 percig állhatnak majd a pénzintézetek előtt, amennyiben ez gyalogos övezetben van. Ha a testület megszavazza a tervezetet, akkor a szabályzat 30 napon belül, azaz szeptembertől lépne hatályba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában