Öko-szigetek

2024.07.05. 08:22

Év végére kicserélik a hulladékszigeteket

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Jövő hónaptól kezdődik el a digitalizált hulladékszigetek kihelyezése Nagyváradon, amelyek a jelenlegi hulladékgyűjtő helyeket váltják majd fel. A 275 sziget telepítése ez év végéig befejeződik. Az öko-szigetek öt zárt tárolóból fognak állni, és a következő hulladékkategóriákat lehet majd beléjük helyezni: műanyag/fém, papír/karton, üveg, biológiailag lebomló, valamint háztartási hulladék. Az egyes lakótársulásokhoz tartozó tárolók ajtaját kártyával és/vagy mobiltelefonnal tudják majd kinyitni a lakók.

A munkálatok ma, július 5-én kezdődnek a Rogériusz negyedben. A digitalizált öko-szigetek nagyjából ugyanazokon a helyeken lesznek, mint a régi kukák, viszont a helyszíneket, ahol szükséges, kiszélesítik és szintbe hozzák, valamint rámpákat is kialakítanak a hulladéktartályok ürítésének megkönnyítéséért.

Első körben Váradszőllős, Váradvelence, Őssi és Rogériusz negyedek, valamint a Ghillányi/Cantemir, a Vitéz/Decebal és a Téglavető/Dacia utak egyes helyein cserélik ki a tárolókat. A helyszínek kiválasztásánál a fő szempont az volt, hogy egy digitalizált ökológiai sziget legalább körülbelül 200 felhasználót szolgáljon ki. Az érintett lakótársulások elnökeivel az önkormányzat képviselői felveszik a kapcsolatot, és ismertetik a öko-szigetek működését.

Az ökológiai szigetek fő előnyei a következők: megakadályozható az illetéktelen behatolás, kevésbé lesz kellemetlen szag a környéken, a különböző hulladékfrakciók kevésbé keverednek össze, a tárolókat hatékonyabban fogják tudni üríteni a köztisztasági vállalat dolgozói (a tárolók olyan érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek jelzik, mennyire vannak tele).

A projektet az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) finanszírozzák, továbbá az önkormányzat, a környezetvédelmi minisztérium és az Europlast cég által kötött keretszerződés alapján valósul meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában