Fesztivál

2024.07.23. 10:25

Idén is lesz hagyományőrző fesztivál Biharkabán

Harmadik alkalommal szervezik meg Biharkabán a SculptFest elnevezésű fesztivált, ahol a hagyományok és a népművészet, valamint a tánc és a zene is nagy szerepet kap.

Forrás: Facebook/SculptFest

ERDON-összeállítás

Az előző évekhez képest idén már nem a Dâlbii-völgyben, hanem Biharkaba (Căbești) egy másik festői környezetében, a Sohodol-völgyben szervezik meg a három napos fesztivált, amelyen különböző foglalkozásokkal, programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Az ezen a hétvégén, július 26-28 között zajló fesztiválra a belépés ingyenes. A rendezvény a Kulturális Minisztérium, a biharkabai helyi tanács, valamint szponzorok támogatásából valósul meg. A fesztivált megelőző időszakban egyébként hét művészeti tábort tartottak és tartanak a Bihar megyei településen, köztük hangszeres és festőtábort, az ország különböző pontjairól érkező művészek részvételével. A máramarosi mesterek például két fakaput faragnak, amelyeket Goilán és Gorbolyfalván (Gurbeşti) található fatemplomoknál helyeznek majd el.

A rendezvény a Sohodol-völgyben (Biharkaba és Aszóirtás között) zajlik idén, a szervezők a környék szépsége, könnyebb megközelíthetősége és a nagyobb kempingezési tér miatt választották ezt a helyszínt. A három nap alatt különböző foglalkozásokat, kézműves bemutatókat tartanak (fazekasság, tojásfestés, hangszerkészítés, vesszőfonás stb.). Ezek mellett lesznek gyerekprogramok, túrázás és kerékpártúrák, de lehetőség lesz kipróbálni a via ferrata utat is. A fesztivál területén több ételárusító stand lesz. Az előző évek hagyományához híven idén is lesz egy népzenei koncert a Mézgedi barlangban szombaton 14 órától, a fesztivál nagyszínpadán pedig esténként különböző koncerteket tartanak. A rendezvény vasárnap este tűzijátékkal zárul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában