Felújítás

2024.07.05. 19:04

Megerősítették statikailag a váradi Park szállót

Hosszas előkészületek és több évi munka után hamarosan befejeződik Nagyvárad egyik legpatinásabb épületének, a Fő utcai egykori Park szállónak a statikai megerősítése.

Pap István

A nagyváradi Fő utca korzóján az évek során egyre-másra újultak meg a szép bérpaloták, és mára már nagyon kevés felújítatlan ingatlan maradt. Ezek közül is az egyik legutolsó volt a sorban az egykori Park-szálló épülete, amely hosszas előkészületek és munkálatok után végre szintén megújul, legalábbis külsőleg, illetve ami most még ennél is fontosabb, statikailag is stabilabbá válik. A dolgok akkor kezdtek mozgásba lendülni az épület kapcsán, amikor mintegy hét évvel ezelőtt a nagyváradi helyi tanács 500 százalékos plusz ingatlanadót vetett ki az épület tulajdonosaira a rossz állapotban lévő homlokzat miatt. A tulajdonosok ekkor kérték fel Emődi Tamás építészt, hogy készítse el a homlokat helyreállítási tervét, a megbízásnak ő 2017-ben tett eleget. Ezt tervet vette át a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány, de mint azt Emődi Tamás felidézte, a munka maga nagyon későn, csak két-három évvel ezelőtt kezdődött meg. Az egykori Park-szálló „azon kevés épületek közé tartozik a város központi részén, aminek nagyon nagy statikai bajai voltak. Ez látszott az utcáról is, meg volt süllyedve egy része” – jegyezte meg Emődi Tamás.

Sajtépület

A statikai problémák már akkor kezdődtek, mondta Emődi, amikor a Weiszlovits-testvérek a 20. század elején elhatározták, hogy szállodává alakítják át a barokk palotát. „Az emeleten valóban szállodát nyitottak, a földszint egy részén a szállodához tartozó funkciók kaptak helyet, a többi részt viszont ők maguk kiadták kereskedelmi egységeknek, és minden bérlő minél nagyobb vitrint akart. Elkezdték tehát szétvágni az épület földszintjét, elkezdték a vastag barokk falakat elbontani és a helyükre vitrineket tenni, a végére az épület úgy nézett ki mint egy sajt” – fogalmazott Emődi Tamás, majd így folytatta: „A két világháború között már alig voltak felmenő falak, a vitrineket úgy alakították ki, hogy az emelet súlyát fémprofilokkal váltották ki. Ez még a vasbetonnak és a fémépíteszetnek a hőskorszaka, és emiatt ez a megoldás ma már nagyon aggályos”.

 

Megerősítés

Az épület Emődi Tamás által készített felújítási tervének statikai részét egy kolozsvári cég vette át, ők készítettek egy komplex megerősítési tervet, amit azóta többször módosítottak, és ennek a tervnek a kivitelezését kezdték el mintegy két évvel ezelőtt, jegyezte meg Emődi. „Azokat a nagyon keskeny oszlopokat, amik maradtak, meg kellett erősíteni és meg kellett vastagítani, a megmaradt pilléreket vasbeton köpennyel öntötték körbe. Illetve van, ahol falakat kellett beépíteni. Az elmúlt két évben ezt a munkát nagyjából be is fejezték” – mondta az építész. Tőle megtudtuk azt is, hogy a statikai megerősítés miatt kellett módosítani az épület földszinti részének helyreállítási tervét. „Eredetileg meghagytuk volna a vitrineket úgy, ahogy vannak, de miután a pillérmegerősítések megtörténtek, kiderült, hogy úgy tudunk csak egységes homlokzatot kialakítani, ha vitrinfalat alakítunk ki az épület előtt, tehát a vasbeton oszlopok előtt, ami független magától az épülettől. A vasbeton oszlopok bent maradtak mindegyik üzletben, és a fa szerkezetű vitrinsor rá lett aplikálva ezekre az oszlopokra. Ez elkészült tavaly, közben hátul még folyt a megerősítés” – ecsetelte a részleteket. A munkálatokat egyébként megkönnyítette az, hogy időközben tulajdonosváltás is történt. Emődi felidézte, hogy az épületnek a tervek elkészítésének az idején még nyolc tulajdonosa volt, de mára már csak két tulajdonos van: a földszinten több kereskedelmi egységet megvásárolt a bukaresti Schwartz Immobilien cég, a többit pedig megvette a magyarországi Manevi zrt.

Homlokzatfelújítás

Ami a statikai megerősítést illeti, már az utolsó száz méteren vannak, húzta alá az építész, és már zajlik a homlokzatfelújítás is. A Nagysándor József (Aurel Lazar) utca felőli részen már le is vették az állványzatot, és körülbelül két hónap múlva elkészül a Fő utca felőli rész is, tudtuk meg a szakembertől. Kérdésünkre válaszolva Emődi Tamás elmondta, hogy a felújítás csak a homlokzatra vonatkozik, az épület belsejére nem, és aligha elképzelhető, hogy rövid távon belső felújítási munkálatok is lesznek az épületben. Az építész elárulta, hogy a belső térben katasztrofális a helyzet, az évek során sok minden eltűnt, például a kilincsek, de ellopták a Nagysándor József utcai ajtó kovácsoltvas részét is, ami azóta sem került elő, egy időben hajléktalanok is meghúzták magukat az épületben. Hozzátette, hogy a földszint már nem hordoz semmit az épület régi értékeiből, de az emelet részben még most is őrzi a barokk állapotokat, ugyanakkor mind az emeleten, mind az udvari homlokzaton megtalálhatók még a szecessziós díszek. Egy jövőbeni műemléki helyreállítás során mindent helyre kell majd állítani, a vitrálokat, a díszítéseket, stb., jelezte Emődi. Az épület belsejének és az udvari homlokzatnak a felújítása legalább két évet venne igénybe, ha minden feltétel adott lenne ehhez, tette hozzá a szakember.

 

Az épület története

Péter I. Zoltán Nagyvárad műemlék épületei című könyvében azt írja, hogy a nagyváradi Fő utcán, ahol most az egykori Park-szálló áll, a 18. században építettek egy kisebb házat, amelyet 1785-ben gróf Teleki Sámuel palotává bővített. Az egykori főispán nagy és tágas barokk stílusú palotája kisebb változtatásokkal megmaradt a 20. század második évtizedéig. 1910-ben a Weiszlovits testvérek vásárolták meg az ingatlant és szállodává építették át azt, a földszinten kereskedelmi egységeket alakítottak ki. A Park-szálloda 1915-ben nyílt meg. A második világháború után az épület emeleti részén továbbra is szálloda működött, de állami tulajdonban. Az idők során az egykori elegáns szálloda fokozatosan elvesztette rangját, a rendszerváltás után már csak egycsillagos szállodaként működött, és végül be is zárt. Az épület állaga minden szempontból rendkívül leromlott, olyannyira, hogy már a kétezres években védőhálót tettek a homlokzatára, nem is beszélve az ingatlan szemmel is látható statikai problémáiról. Az épület már régóta megérett a statikai megerősítésre, ami most végre el is készül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában