Lemezvásár

2024.07.15. 14:01

Napjainkban is „menő” lemezt hallgatni

Ciucur Losonczi Antonius

A Tipografia de idei (Ötletnyomda) elnevezésű nyári rendezvénysorozat keretében az elmúlt szombaton lemezvásárt tartottak a nagyváradi Körösvidéki Múzeum udvarán. Az Aradon hasonló börzéket szervező, onnan Váradra érkezett Botoș Eduárd lapunknak elmondta: már az édesapjának is voltak bakelitlemezei, ugyanis amikor ment Budapestre a rokonokhoz, mindig vásárolt és hozott haza. Így ő már kisgyermek korában hallgatott lemezeket, általában a nagymamája társaságában. „Magnószalagjai is voltak apámnak, de inkább a lemezekre kattantam rá” – mondta. 2005-től kezdve aztán saját maga is elkezdett gyűjteni. Az édesapja gyűjteményéből talán egy Mike Oldfield-albumot hallgatott meg a legtöbbször, melyet a felmenője 1986-ban vásárolt, míg ő egy AC/DC lemezt vett legelőször, egy németországi kirándulása alkalmából, 2005 körül. „Emlékszem, akkor voltam életemben először egy külföldi lemezboltban, s hát mit mondjak, lenyűgözött a választék. Aztán egyre több albumot kezdtem el gyűjteni én is, jelenleg körülbelül háromezernél tartok” – mesélte Botoș Eduárd. 

 

Mint említette, egy tömbházban lakik, melynek nagyszobáját úgy rendezte be, hogy hallgatni is lehessen a lemezeket egy kicsit speciálisabb körülmények közt. Szinte naponta levesz közülük egyet-kettőt a polcról, miután hazatér a munkából, illetve a gyermekei az óvodából, iskolából. Ők játszanak, ő is teszi a dolgát, miközben valamilyen zene szól a háttérben. „Mostanában inkább bluest hallgatok és gyűjtök, az egyik nagy kedvencem természetesen B. B. King. Úgy tapasztalom, hogy a gyerekeknek is tetszik, a kicsi, aki hároméves, elkezdett játszani egy játékgitáron” – fogalmazott Botoș Eduárd. Megjegyezte: tisztában van azzal, hogy vannak gyűjtők, akik nem bontják fel az eredeti csomagolást, de ő inkább annak a híve, hogy ha már megveszünk valamit, akkor használjuk. „Élvezzük azt, hogy mi van a lemezen, hiszen végül is a zene a lényeg”. Hozzátette: volt már új lemezjátszója is, de inkább egy régit használ, azt jobban kedveli. „Úgy veszem észre, hogy napjainkban ismét vagány és menő bakelitlemezt hallgatni, egyfajta trend ez. Érthető, mert szerintem is lemezről hangzik a legjobban egy szám, s lehet, hogy a fiatalok is ráéreztek erre” – jelentette ki a gyűjtő, aki, mint megtudtuk, rendszeres résztvevője a Szegeden, Békescsabán, Kolozsváron, Nagyszebenben és Temesváron szervezett lemezbörzéknek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában