Foglalkozás

2024.07.04. 15:06

Támogatók is segítették a Kiskertész-program sikerét

Forrás: partiumigazda.ro

BN-összeállítás

A nemrég lezárt tanévben is sikeres volt a Partiumi Falugazdász Hálózat Kiskertész-programja: az elsősorban Bihar és Szilágy megyében meggyökerezett kezdeményezés keretében Nagy László érmelléki és Csere Nagy József szilágysági falugazdásznak köszönhető, hogy adakozó gazdálkodóktól a zöldségmagok és -palánták jó helyre kerültek. Nagy László vigyázó szemeit a diákokon tartotta, akik a mezőgazdaság, zöldségtermesztés mellett kötelezték el magukat már a középiskolai évek idejére is. A diákok lelkesedése és a tanárok odafigyelése mellett azonban arra is szükség volt, hogy támogatók segítsék a kis kertészek boldogulását. És nemcsak az ő boldogulásukat: vetőmagokat kaptak rászorulók, nehéz körülmények között élők is, hogy a kerti munka „gyümölcsével”, ez esetben zöldségével könnyebbé váljon a mindennapi betevő megteremtése. „Évekkel ezelőtt elkezdtük a Kiskertész-programot, s büszkén mondhatom, hogy ma már vannak olyan gazdák, akik reflexszerűen nekünk ajánlják fel az eladatlan palántáikat, hogy azok ne vesszenek kárba. Hátrányos helyzetű családoknak és olyan iskoláknak adtunk ebből, ahol mezőgazdasági tevékenység folyik. Tas Csongor Érkörtvélyesről, Kiss Róbert és Tasnádi Krisztián Értarcsáról összesen 10 ezer palántát ajánlottak fel idén a Kiskertész-programban” – tudtuk meg Nagy Lászlótól.

Bihar megyében, Érmihályfalván egyébként mezőgazdasági profilú líceum is működik, melynek gazdaságában a diákok nagy odafigyeléssel gondozzák a veteményt, illetve a Gálospetriben található árvaházhoz tartozó területen is termesztenek zöldségeket a gyerekeknek. De szegény sorban élő bihari családok is kaptak a palántákból.

Hasonló a helyzet Szilágy megyében is, ott is él és virul a Kiskertész-program, köszönhetően a falugazdászok munkájának és a támogatók nagylelkűségének. „Vetőmagot kapott a Kiskertész-program két cégtől is, gyakorlatilag minden nálunk népszerű zöldség magjából kaptunk és adtuk tovább a gyerekeknek és a rászorulóknak. Az áprilisi magadomány után május végén pedig a gazdák zöldségpalántákkal segítették a programot – ezek nagy része a Szilágyságban található zsoboki gyermekotthon kertjébe került. Ott egyébként több mint harminc gyermek/fiatal talál otthonra, és nagy terület áll rendelkezésükre zöldségtermesztésre is” – tudtuk meg Csere Nagy József szilágysági falugazdásztól.

Forrás: partiumigazda.ro

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában