Támogatás

2024.07.18. 14:42

Újabb autók a magyar kormánytól a szórványgyülekezeteknek

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvásárolt nyolc gépkocsit adott át csütörtök délelőtt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület szórványgyülekezetei számára Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár. Idén februárban már érkezett hét jármű ajándékba, így ezúttal a projekt második üteme valósult meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület nagyváradi székházának tanácstermében kezdődött sajtótájékoztatón Farkas Zsolt, a KREK közigazgatási előadó tanácsosa köszöntött mindenkit, felidézve, hogy idén február 8-án már sor került egy hasonló átadási ünnepségre.

Bogdán Szabolcs János püspök elsősorban a hálájának adott hangot, hangsúlyozva: jó érzés tudni azt, hogy nem vagyunk egyedül, és a KREK nyitott kapukat zörget, amikor a kezdeményezései támogatása céljából segítségért fordul a magyar kormányhoz. Azt, hogy mennyire hasznosak ezek az ajándékba kapott autók, egy közelmúltbeli eseménnyel illusztrálta. Mint mondta, nemrég egy hálaadó istentiszteleten vett részt az Arad megyei Borosjenőn, ahol az egyházközség újraalapításának centenáriumát ünnepelték. Oda is került az év elején egy ilyen szolgálati kocsi, s jó volt hallani, hogy ezt arra használják, hogy rendszeresen ellátogassanak az oda tartozó négy gyülekezetbe. Az egyházkerület vezetője szerint mindez azt bizonyítja, hogy „a halál után is van tovább”, hiszen a borosjenői gyülekezet a törökdúlás után megszűnt, majd 250 év után újraalakult, most pedig már ennek a 100 éves évfordulóját ünnepelte. A történelem valódi Ura ugyanis az Isten, s benne bízva van jövőnk – hangsúlyozta Bogdán Szabolcs János.

Fotó: Alexandru Nițescu

Áhítatot Sándor András szilágysomlyói esperes tartott. Mint fogalmazott, a Bibliában nincs szó belső égésű motorokról, ezért Mózes II. könyve 17. részének 8. és az ezt követő verseit választotta rövid igehirdetése alapjául. Arról van szó ebben, hogy az egyiptomi szolgaság után a zsidók megérkeztek az ígéret földjére. Egzisztenciális veszélyeken vannak túl, mégis életben maradtak, ezért a győzelemért hálát adva Mózes felemelt kézzel imádkozik, de nem akárhogyan, hanem úgy, hogy Áron és Húr tartják a kezeit, mert már elfáradt, s lankadni látszik az ereje. Ezt a lelkész ahhoz hasonlította, hogy a magyar kormány is jelképesen segít nekünk abban, hogy felemelt kézzel továbbra is imádkozni tudjunk, s az ajándékba adott autók által eljusson a reformátusokhoz Isten tiszta, megtartó és teremtő ereje azért, hogy el ne csüggedjünk.

Fotó: Alexandru Nițescu

A Nagyváradról származó Kiss-Parciu Péter helyettes államtitkár kijelentette, hogy mindig szívesen tér haza a szülőföldjére, a KREK pedig egy jól szervezett intézmény, érdemes tehát támogatni. Beszélt arról is, hogy Magyarország ugyan most talán nehezebb helyzetben van a migrációs nyomás, az ukrajnai háború és a balliberális erők dominálta uniós intézményekkel való küzdelmek miatt, mégis bízik abban, hogy „a végén úgyis nekünk lesz igazunk”, és visszatérhet a stabilitást és fejlődést jelentő béke. A nehezítő körülmények ellenére azonban továbbra is fókuszterület marad a nemzetpolitika, amiért a nemzeti kormány kész áldozatokat vállalni – jelentette ki Kiss-Parciu Péter.

A szórványban való létről Gellért Sándor nagybányai és Tóbiás Tibor aradi esperesek beszéltek, Kádár Tamás zilahi esperes pedig a köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és az egyházkerületnek.

Farkas Zsolt arra hívta fel a figyelmet: a nyolc Dacia Jogger „csak a nevében Dacia”, mert eleget tesz minden modern követelménynek. „Mindegyiknek ezres motra van, turbós egységgel felszerelve, illetve gyárilag gáz- és benzinüzemű” – magyarázta. Egy-egy autót kapott az aradi, a szilágysomlyói, a zilahi és a nagybányai egyházmegye, valamint a szemlaki, a végvári, a bányatelepi és a nagyvárad-őssi református egyházközség.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában