Filmfesztivál

2024.08.24. 13:52

A Semmelweis című filmet is vetítik a Határ Menti Filmfesztiválon Nagyszalontán

Koltai Lajos Semmelweis című filmje is szerepel a Nagyszalontán ezen a hétvégén zajló VI. FFF – Határ Menti Filmfesztivál műsorán. A vetítés időpontja augusztus 25., vasárnap 20.30 óra, a film megtekintését követően Nagy Katica színésznővel találkozhat az érdeklődő közönség.

Forrás: FFF- Festivalul Filmului pe Frontieră Salonta

Erdon-összeállítás

Hatodik alkalommal zajlik augusztus 23–25. között az immár hagyománnyá vált FFF – Határ Menti Filmfesztivál Nagyszalontán. Az esemény keretében romániai és magyarországi filmeket láthat az érdeklődő közönség a szabadtéri vetítéseken. Ezek ingyenesek, és idén újra az Arany János Emlékmúzeum udvarán valósulnak meg.

Forrás: FFF- Festivalul Filmului pe Frontieră Salonta 

Az idei év programjában két fontos, országos premierű film is szerepel: a Stere Gulea által rendezett Morometii 3 (A Moromete család, a vetítés időpontja: augusztus 23., péntek, 20.30 óra) és Hajdú Szabolcs új filmje, a Kálmán napja, amelynek világpremierje a Tallini Nemzetközi Filmfesztiválon volt (a vetítés időpontja: augusztus 24., szombat, 20.30 óra).

Kálmán napja
Forrás: FFF- Festivalul Filmului pe Frontieră Salonta 

A Warboy, Marian Crișan rendező ötödik nagyjátékfilmje egy tizenéves fiú történetét meséli el, aki 1944-ben útnak indul és az Erdélyi-középhegységen (Apuseni) átkelve próbálja megmenteni családja két lovát. A vetítésen részt vesz Dan Chiorean kolozsvári színész, aki a 2012-es Rocker című film után másodszor dolgozott együtt Marian Crișan rendezővel (a vetítés időpontja: augusztus 24., szombat, 22.30 óra).

Forrás: FFF- Festivalul Filmului pe Frontieră Salonta 

Szintén vetíteni fogják a Semmelweis című, Koltai Lajos által rendezett filmet. A 2023-as év egyik legsikeresebb magyar alkotása a híres orvos, Semmelweis Ignác életét mutatja be, aki 1847-ben a hagyományos elméleteknek ellentmondva próbált harcolni a gyermekágyi láz ellen (a vetítés időpontja: augusztus 25., vasárnap, 20.30 óra). A film megtekintését követően Nagy Katica színésznővel találkozhat az érdeklődő közönség.

Forrás: FFF- Festivalul Filmului pe Frontieră Salonta 

A gyerekeket a következő programmal várják a VI. Határ Menti Filmfesztiválra, az Arany Palota légkondicionált emeleti termébe.

Szombat, augusztus 24., 11 órától: Ha Fehér Szerecsen lennék. Ion Creangă Harap Alb című meséjének kiparodizált filmváltozata. A Fehér Király legkisebb, kicsit butácska fia kalandokkal teli utazásra indul, hogy hőssé váljon. Gyártó: România 1965. Rendező: Ion Popescu-Gopo. Szereplők: Florin Piersic, Chris Avram, Emil Botta. Időtartam: 91 perc.

Vasárnap, augusztus 25., 11 órától: Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk. A korábbi Bogyó és Babóca mozifilmekhez hasonlóan ezúttal is Bartos Erika 13 rövid meséjét fűzték össze az alkotók. A történetekre legjellemzőbb, vissza-visszatérő motívum az empátia, az odafigyelés, a folyamatos törekvés a mások kívánságainak, vágyainak teljesítésére. Gyártó: Magyarország 2023. Rendező: Fazakas Kinga, M. Tóth, Géza. Mesemondó: Pogány Judit. Időtartam: 67 perc.

Forrás: FFF- Festivalul Filmului pe Frontieră Salonta 

A játékfilmek előtt, minden este, fiatal filmesek által készített rövidfilmeket tekinthet meg a közönség. A belépés minden vetítésre ingyenes, a szabad ülőhelyek függvényében. A korábbi évekhez hasonlóan a vetítéseket idén is a filmekről szóló kérdezz-felelek követi, ahol jelen lesznek a fesztivál meglepetésvendégei.

A esemény szervezője Nagyszalonta Polgármesteri Hivatala és a Rova Film, az UPFAR – Uniunea Producătorilor de Film şi Audiovizual din România (Román Film- és Audiovizuális Producerek Szövetsége) támogatásával. A Fesztivál a Vándormozi Partium technikai közreműködésével valósul meg.

Bővebb információk az esemény közösségi oldalán találhatók.

Forrás: FFF- Festivalul Filmului pe Frontieră Salonta 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában