Programajánló

2024.08.13. 14:55

Ismét lesznek Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok

Immár 11. alkalommal szervezi meg szeptemberben a Bihar megyei RMDSZ a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat, mely ismét háromnapos lesz. A részleteket kedd délelőtt ismertették a szervezők a váradi RMDSZ-székházban.

Forrás: RMDSZ

Törő Enikő

Közös sajtótájékoztató keretében ismertették a szervezők az idei programot és a fontosabb tudnivalókat, miszerint a magyar napok szeptember 68. között zajlanak majd. A tájékoztatón részt vett a megyei RMDSZ részéről Szabó Ödön ügyvezető elnök, Borsi Lóránt ügyvezető alelnök, Grim András szórványügyekért felelős ügyvezető alelnök, valamint Molnár Csaba várasfenesi alpolgármester és Gyulai Csaba köröstárkányi tanácsos. Egyhangúlag kiemelték, hogy ez nem egy egyszerű falunap, hanem egy minifesztivál vagy egy közösségi rendezvény, mely hosszú évek óta a régió identitását és a magyarság megőrzését szolgálja. Ennek tiszteletére az elmúlt években összesen nyolc emlékhelyet alakítottak ki, és nyolc magyar történelmi személyiségnek emeltek köztéri szobrot: Petőfi Sándornak (Belényes), Bartók Bélának (Köröstárkány), I. Szent László királynak (Magyarremete), Bocskai Istvánnak (Kisnyégerfalva), Hunyadi Mátyásnak (Belényessonkolyos), Hunyadi Jánosnak (Körösjánosfalva), II. Rákóczi Ferencnek (Belényesújlak), IV. Bélának (Várasfenes), valamennyi Deák Árpád képzőművész alkotása. Mint elhangzott, ezek az emlékterek számos magyar ünnep helyszínéül is szolgálnak. 

Programok

A hagyományokhoz híven idén is háromnapos programsorozatra lehet számítani, több helyszínen fognak zajlani az események. A péntek ezúttal is a hagyományőrzés jegyében zajlik majd, szombaton családi nap lesz, a vasárnap pedig ezúttal is az elcsendesülés napja lesz. 
Pénteken a program 17 órakor kezdődik, a Várasfenesi Polgármesteri Hivataltól indul a néptáncosok felvonulása egészen a kultúrházig, majd 18 órakor kezdődik a néptáncgála. Ezen érmelléki, Berettyó-vidéki, Nagyvárad környéki, valamint a Fekete-Körös-völgyi néptánccsoportok lépnek majd fel. 
A szombati családi napot Köröstárkányban fogják megszervezni, ugyanis ez a legnépesebb település. A 11 órakor kezdődő istentiszteletet kötetbemutatóval gazdagítják, mely Sebestyén László lelkipásztornak köszönhető, valamint konfirmandus-találkozót is szerveznek. A családi nap további részében lesz gulyásfőző-verseny, focibajnokság, az MM Pódium bábelőadással és örökzöld-slágerekkel készül, de közös néptánctanulásra is lesz lehetőség. Az esti órákban Dancs Annamari örvendezteti meg a közönséget operettslágerekkel, fellép még a Szarvasi Fúvós Zenekar és az Insect együttes. 
Vasárnap kórustalálkozót szerveznek, délután 16 órától a belényesi református templomban tartják meg a Zsisku János-szórványdíj átadóját, majd 19 órától a belényesi, felújított színházban a Szigligeti Társulat bemutatja Székely Csaba Bányavirág című előadását. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában