,,Rövid" mandátum

2024.08.26. 17:10

Megszavazták Nagyvárad új alpolgármesterét

Két hónapra szól Teofil Filimon alpolgármesteri mandátuma, akit a Nagyváradi Helyi Tanács hétfői ülésén szavazott meg ebbe a tisztségbe. Az RMDSZ jelezte: a következő mandátumban alpolgármesteri tisztséget szeretne.

Pap István

A papírformának megfelelően a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Teofil Filimont szavazta meg a Nagyváradi Helyi Tanács alpolgármesternek a testület hétfői ülésén, miután a korábbi alpolgármestert, Marcel Dragoșt Bihar megye prefektusává nevezték ki. Nemcsak azért volt ez papírforma, mert a liberális pártnak még kétharmados többsége van a helyi tanácsban, hanem azért is, mert Filimon volt az egyetlen „induló”. A liberális helyi tanácsost Florin Birta polgármester jelölte, mondván, hogy „Teofil Filimon mind a magánszektorban, mind a közigazgatás területén rendelkezik tapasztalattal, mivel 2012-től mostanáig helyi tanácsos volt. Úgy vélem, hogy ez a tapasztalat alkalmassá teszi őt arra, hogy a következő alpolgármester legyen”. 

A helyi tanácsban frakcióval rendelkező politikai erők mindegyikének jogában áll alpolgármestert jelölni, de mindkét ellenzéki formáció, azaz mind a Szociáldemokrata Párt (PSD), mind pedig az RMDSZ jelezték, hogy nem fognak élni ezzel a lehetőséggel. Szabó József, az RMDSZ frakcióvezetője felszólalásában kifejtette, hogy „A jelenlegi politikai és adminisztratív helyzet a nagyváradi önkormányzatban két hónapig érvényes, októbertől más lesz a realitás. Az RMDSZ úgy gondolja, hogy a Bihar megyei és a váradi magyaroknak a vezetőségben kell legyen képviseletük mind a két önkormányzatban, de egy teljes mandátumra”. Majd kijelentette, hogy az RMDSZ nem javasol jelöltet az alpolgármesteri tisztségre, ugyanakkor tartózkodni fog a szavazáskor. A tanácsülésen megalakították a háromtagú szavazatszámláló bizottságot, elkészítették a szavazólapokat, majd Eugenia Borbei jegyző elmagyarázta, hogy csak igennel vagy nemmel lehet voksolni, tartózkodni nem lehet, azaz az igenen és a nemen kívül minden más opció érvénytelenné teszi a szavazatot. Ezt követően egyenként járultak a tanácsosok az urna elé, amelyet két szavazófülkével együtt a városháza nagy gyűléstermében állítottak fel. A szavazás és a szavazatszámlálás mintegy negyed óráig tartott, az eredményt Adrian Tirla PNL-s tanácsos, a szavazatszámláló bizottság tagja ismertette. Eszerint 22 szavazólapot állítottak ki, ezek közül 17 igen, egy nem szavazat volt, illetve volt négy érvénytelen szavazat is. Az eredmény kihirdetése után Teofil Filimon helyet foglalt a prezídiumban és rövid beszédet is mondott: megköszönte a bizalmat a polgármesternek és a helyi tanácsosoknak, megtiszteltetésnek nevezve azt, hogy részese lehet ennek a csapatnak, amelyik bebizonyította, hogy képes fejleszteni Nagyváradot. „Őszinte ember vagyok, aki szereti szülővárosát, Nagyváradot. Kötelességem teljesíteni, kötelességem a váradiak szolgálatába állni, és biztosítok mindenkit arról, hogy ezt meg fogom tenni. Ki fogom használni a magánszférában szerzett ismereteimet és a helyi tanácsban gyűjtött tapasztalataimat” – fogalmozott a megválasztott alpolgármester.

A szavazatszámlálás szünetében Szabó József helyi tanácsos azt mondta portálunknak, hogy a jelenlegi ciklusból még fennálló két hónap lényegében egy csonka mandátum a most megszavazott alpolgármester számára, miközben az RMDSZ egy teljes mandátumra érvényes együttműködésben gondolkodik, és a hosszútávú terveket már csak az októberben felálló új testülettel érdemes megfogalmazni. Ez azt jelenti, tehetjük hozzá, hogy az RMDSZ abban reménykedik, hogy októbertől Nagyváradon sikerül megszereznie az egyik alpolgármesteri tisztséget, annál is inkább, mert a júniusi önkormányzati választásokon a PNL elvesztette kétharmados többségét a váradi helyi tanácsban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában