Finanszírozás

2024.08.26. 18:00

Megvan a szükséges támogatás a nagyváradi focistadionra

A kormány elfogadta a nagyváradi labdarúgó-stadion építésére vonatkozó határozatot. A több mint 16 ezer férőhelyes létesítmény építésére közel 473 millió lejt, azaz mintegy 95 millió eurót irányzott elő.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

A kormány egyik múlt heti ülésén szavazta meg az új nagyváradi labdarúgó-stadion műszaki-gazdasági mutatóit. A beruházásra 472.915.000 lejt különített el a kormány, ami mintegy 95 millió eurónak megfelelő összeg. A hírt a fejlesztési minisztérium közölte honlapján. A tájékoztatásban az olvasható, hogy a Fogarasi/Făgărașului út 2. szám alatti telken építendő új komplexum „öt objektumból áll, amelyek megvalósítása ütemezve történik. Az első objektum a 13.000 négyzetméter alapterületű, 16.291 férőhelyes labdarúgó-stadion”. A kivitelezési időszak 24 hónap, a beruházás az Országos Beruházási Társaság (CNI) által működtetett közérdekű és társadalmi országos építési program keretében valósul meg. Florin Birta, Nagyvárad polgármestere a döntés kapcsán úgy nyilatkozott: „egy újabb rendkívül fontos pillanatot ünneplünk, a város új, több mint 16 ezer férőhelyes stadionjának megvalósítását”. Laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak nyilatkozva kiemelte: „A kormány jóváhagyta a műszaki-gazdasági mutatókat, ez azt jelenti, hogy van finanszírozás, és amint lehet, szerintem idén ősszel kiírják a pályázatot a kivitelező kijelölésére”. A munkálatok várhatóan jövőre kezdődnek el, a kivitelezési időszak 24 hónap. A stadion a Fogarasi úton fog épülni a Vágóhíd (Traian Blajovici) utca, a sportiskola és az állatkert által határolt területen, ez utóbbit azonban el kell költöztetni a jelenlegi helyéről. A polgármester hozzátette, hogy újabb megbeszélést folytat Szentmárton polgármesterével az állatkert áthelyezéséről a félixfürdői erdőbe, és ha nem születik megállapodás, akkor más helyszínt keresnek, amely nagy valószínűséggel a váradhegyaljai erdő lesz a Dózsa György út végén.

Az új stadion az UEFA követelményeinek megfelelő IV. kategóriájú sportlétesítmény lesz, mely kategóriába tíz másik romániai stadion tartozik, többek között a Bukaresti Steaua pályája, a Kolozsvár Aréna, valamint az aradi és a sepsiszentgyörgyi focipályák is. 16.291 fedett ülőhely lesz benne, a sportesemények mellett koncertek és kulturális tevékenységek megtartására is alkalmas lesz. A beruházás során épül egy hotel és egy SPA-központ is. Az UEFA és a FIFA követelményeinek megfelelően a stadion játéktere 125,5x85 méter, a pálya pedig 111x74 méteres hibrid füvesítésű lesz. A hivatalos személyek és a VIP-vendégek számára fenntartott bejárat közelében épül egy 150 férőhelyes, kétszintes mélygarázs. A több épületből álló létesítményben kialakítanak három konferenciatermet, amelyek közül a legnagyobb 212 fő befogadására lesz alkalmas. A SPA-központban öltözőhelyiségek, egy medence és két pezsgőfürdő van előirányozva. A stadiont éjszakai világítási rendszerrel, a televíziós mérkőzések élő közvetítéséhez szükséges világítással, hangosbeszélő-rendszerrel, hangrendszerrel, multimédiás asztalokkal látják el. Florin Birta saját Facebook-oldalán köszönte meg ennek a fontos beruházásnak az elfogadását. „Szeretnék köszönetet mondani a román kormánynak és az összes engedélyező minisztériumnak, az Országos Beruházási Társaság szakembereinek, a tervezőknek, a Bihar Megyei Tanácsnak, valamint a nagyváradi városházán dolgozó kollégáimnak, hogy jóváhagyták ezt a Nagyvárad számára rendkívül fontos projektet” – fogalmazott az elöljáró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában