Találkozás

2024.08.18. 12:47

Réviek Körösszegapáti falunapi rendezvényén

Az elmúlt hétvégén tizenhatodik alkalommal rendezték meg Körösszegapátiban a környék legnagyobb, egyben legszínvonalasabb összejövetelét, a Kun László Fesztivált. Az eseményre a község testvértelepüléséről, Révről is érkeztek vendégek. Körösszegapáti Hajdú-Bihar megye délkeleti részén, Berettyóújfalutól 25 kilométerre, a Sebes-Körös és a román határ közelében fekszik. Első írásos említése 1214-ből való (Váradi Regestrumban), amikor a váradi tüzespróbára ítéltek között apáti lakos is szerepelt. Körösszegapáti a Bihari Térség egyik 1070 fős kistelepülése.
A község életéhez szorosan kapcsolódó IV. (Kun) László király személyéhez fűződő történelmi események ihlették meg Tarsoly Attila polgármestert, és az ő ötletei alapján, először 2007-ben hagyományteremtő jelleggel lett megrendezve a Kun László fesztivál, mely a kezdetekben egy-, később kétnapos esemény lett. A nagyközségi önkormányzat szervezőként augusztus 10-én idén is gondoskodott arról, hogy a gyermekek és a felnőttek egyaránt jól érezhessék magukat, kapunyitástól egészen hajnali 2 óráig, két színpadon zajlottak a műsorok.

Az esemény fellépői között szerepelt: Karcagi-Nagy Zoltán, Tabáni István, Nótár Mary, DWM, Missh, Jackwell, Katapult Dj és Dj JaylLaurence. A Mulatós színpadon a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület, Tóth Bence, a Bajnóca Néptáncegyesület, karaoke show és verseny, valamint tombola szórakoztatta a kilátogatókat. A szombati napon a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Dr. Vitányi István parlamenti képviselő is, aki délután 17 órakor Tarsoly Attila polgármesterrel közösen nyitották meg a rendezvényt.

Rév és Apáti között egy élő kapcsolat van. A két önkormányzat tavaly fejezte be a RO-HU 126-os közös pályázatot, melynek keretein belül a romániai oldalon megújult a révi menedékház és felépült a Mesterségek háza a Sebes-Körös menti településen, idén pedig várják a két, elbírálás alatt levő pályázatuk eredményhirdetését a határon átnyúló Interreg Program keretén belül. A révi vendégek nem hagyták ki a szomszéd településen, Körösszakálban található Tányérosház megtekintését sem. Különleges turisztikai látványosság Pappné Sonka Katalin magángyűjteménye, a Tányérosház. A takaros portán tavasztól ősz végéig szebbnél-szebb virágok nyílnak, igazi különlegesség a kaktuszgyűjtemény, a több mint ezer darabból álló tányér- és cserépedény kiállítás. A Tányérosház a helyiek kedvelt találkozóhelye, alkalmanként jó hangulatú főzések zajlanak itt a Nyugdíjas Klub, vagy más civil szervezetek részvételével. Senki nem lepődött meg azon, hogy révi fehér kerámiát is láthattak a gyűjtemény darabjai között, Szolga Géczi Julianna és Géczi Kál Gyöngyi fazekasok munkáiból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában