Tragikus eset

2024.08.24. 09:36

Sportorvosi jóváhagyásra lesz szükség az úszótanfolyamokhoz

Illusztráció

Fotó: Getty Images/iStockphoto

BN-összeállítás

Azoknak a gyermekeknek, akik valamilyen sporttanfolyamon szeretnének részt venni, szükségük lesz egy sportorvos jóváhagyására, döntött a Bihar Megyei Orvosi Kamara. Mindezt Carmen Pantiş, az orvosi kamara elnöke jelentette be csütörtökön. A döntés a vaskohsziklási úszótanfolyamon megfulladt 8 éves gyermek esete kapcsán született meg. A gyermeket a háziorvos sportolásra alkalmasnak nyilvánította, de a fiú úszás közben szívrohamot kapott a medencében. „Mind a 350 háziorvosnak és a megyében működő 24 állandó orvosi ügyeletnek tájékoztatót küldünk, hogy amennyiben egy gyermek számára ilyen jellegű igazolást igényelnek tőlük, akkor irányítsák őket egy sportorvoshoz. Bizonyos esetekben nem elég egy egyszerű EKG, szakorvosi konzultációra és tovább vizsgálatokra is szükség lehet” – nyilatkozta Carmen Pantiş, hozzátéve, hogy a háziorvosok csak olyan igazolásokat állíthatnak ki, amelyek megerősítik, hogy a gyermeknek nincs ismert krónikus betegsége, olyat viszont nem, amiben az áll, hogy valamilyen sportág gyakorlására alkalmas.
A 8 éves fiú esetében az orvosi kamara csak a család által benyújtott panasz alapján folytathat kivizsgálást műhiba miatt, közölte a Bihoreanul megkeresésére Carmen Pantiş, hozzátéve, hogy az elsődleges vizsgálatok alapján a fiú igazolásán csak az szerepelt, hogy a gyermeknek nincs ismert és feljegyzett krónikus betegsége, az viszont nem, hogy alkalmas sportolásra.
A tragédia augusztus 19-én délután történt egy vaskohsziklási uszodában, ahol a gyerek egy magánoktató úszótanfolyamán vett részt. „Körülbelül háromnegyed medencehosszat úszott, majd sikoltozni kezdett, belekapaszkodott a pályaelválasztóba. Két méterre voltam tőle, visszafordultam, kiemeltem a vízből és átadtam az apjának. Ekkor ájult el. Kimásztam a medencéből és elkezdtem az újraélesztést” – nyilatkozta a Bihoreanulnak az úszóoktató. Időközben kiérkeztek a helyszínre a mentők is, de a gyermek életét már nem tudták megmenteni. Az ügyben eljárás indult gondatlanságból elkövetett emberölés miatt, a rendőrök a tanfolyamon résztvevők összes iratát elkérték az oktatótól, aki együttműködött a hatóságokkal és átadott minden kért dokumentumot, beleértve a regisztrációkor kért igazolásokat is, amelyek szerint mindegyik gyermeket alkalmasnak nyilvánították a háziorvosok. Az áldozat halálának pontos okát a boncoláskor derítik ki a törvényszéki orvosszakértők. Szerdáig azt állapították meg, hogy a gyermek halálát nem fulladás, hanem szívroham okozta. Hogy pontosan mi vezetett ahhoz, hogy egy 8 éves fiú szívrohamot kapjon, azt a későbbi szövettani vizsgálatok során derítik ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában