Támogatás

2024.08.10. 09:31

Uniós pénz aluljárókra

Megkapja az uniós támogatást három nagyszabású nagyváradi infrastrukturális projekt, írja közleményében a polgármesteri hivatal. A támogatásból 20 elektromos autóbuszt is vásárol az önkormányzat.

Erdon-összeállítás

Újabb sikeres uniós pályázatokról számol be közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal: anyagi támogatást nyert a Körös (Tudor Vladimirescu) utcai közúti aluljáró építésének a projektje, valamint a Körös áruház előtti és a vasúti főpályaudvar előtti közúti aluljárók építésének a projektjei is, melyekhez hozzátartozik 20 elektromos autóbusz megvásárlására nyújtott anyagi támogatás. A felsorolt projekteket a 2021-2027 Északnyugati Regionális Program keretében finanszírozzák. A három beruházás összköltségvetése 395.394.106 lej, amiből a vissza nem térítendő támogatás 209.539.301 lej. A Vitéz (Decebal) úti és a Körös (Tudor Vladimirescu) utca kereszteződésében már épül is az aluljáró, a közlemény beszámolója szerint jelenleg 168 cölöp lefúrása zajlik. Ott összesen 278 cölöpöt fognak beépíteni. A kivitelezési időszak 21 hónap. Ennek a projektnek a költségvetése 112.131.835 lej, a vissza nem térítendő támogatás 44.938.952 lej. Amint elkészül, ez az aluljáró hozzá fog járulni ahhoz, hogy csúcsidőben tehermentesítsék a közúti forgalmat, a tömegközlekedés is zökkenőmentesen bonyolítható majd abban az övezetben, ugyanakkor a közvilágítási rendszert is korszerűsítik. A gyalogosok szintén aluljárón kelhetnek majd át a Vitéz úton.

 

Aluljáró

Megkapja a pénzt a város a Körös/Crișul áruház előtti aluljáró építésére, valamint a nagyállomás övezetének átalakítására is. E két beruházás költségvetése 283.262.270 lej, a vissza nem térítendő támogatás 164.600.348 lej, ami magában foglalja a húsz busz beszerzésére nyújtott támogatást is. A megvalósítási időszak 22 hónap. A Körös áruház előtti tér átépítésére és ezzel együtt tíz elektromos autóbusz vásárlására vonatkozó projekt értéke 134.488.234 lej. A megvalósítás során átépítik a Sztaroveszky/Magheru út, a Fő utca és a Kórház/Pasteur utca kereszteződését. A Sztaroveszky út–vasútállomás irányába épül egy közúti aluljáró, míg a felszínen megnagyobbítják a gyalogos övezeteket és bicikliutakat is kialakítanak. Ugyanennek a projektnek a keretében felújítják a Sztaroveszky úton a tömbházak által közrezárt kis teret is, korszerűsítik a busz- és villamosmegállókat, felújítják a közműhálózatokat. Szemetesládákat, padokat, biciklitartókat helyeznek majd ki, kicserélik a villany- és a villamoskábel-tartó oszlopokat. Menetirányonként lesz egy-egy sáv, és a felszínen is lesz menetirányonként egy-egy közúti sáv.

 

Térátalakítás

A másik projekt az előző térbeli folytatása, hiszen a Fő utca azon szakaszának modernizálására vonatkozik, mely a Petőfi parktól a nagyállomásig tart. A beruházás költségvetése 148.774.036 lej. Ennek a projektnek a keretében is épül egy közúti aluljáró a főúton a nagyállomás előtti övezetben. Az autóforgalmat tehát a föld alá terelik, míg a villamos- és buszforgalom a felszínen zajlik majd. Ugyanennek a projektnek a keretében építik át a nagyállomás előtti teret is, amely a leendő aluljáró feletti részen gyalogos övezet lesz, mellette pedig intermodális személyszállítási csomópontot alakítanak ki, ugyanis itt találkozik majd a vasúti, a villamos-, a regionális és a helyi buszforgalom, illetve taxiállomás is lesz ott. Szintén ennek a projektnek a keretében újítják fel a Fő utca járdáit és közútját, a villamos- és buszmegállókat, mindemellett kukákat, padokat, biciklitartókat helyeznek majd ki, kicserélik a villany- és a villamoskábel-tartó oszlopokat.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában