Demokrácia

11 órája

Biró: Fontos a demokratizálodás folyamatának előmozdítása

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, melyet Biró Rozália parlamenti képviselő tartott szerda délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában: a demokrácia nemzetközi napja és az új Európai Bizottság.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A sajtótájékoztatón Biró Rozália parlamenti képviselő kifejtette, hogy az ENSZ Közgyűlésének 2007. novemberi határozata értelmében szeptember 15. a demokrácia napja, amelyet 2008 óta világszerte megünnepelnek. Ugyan egyetlen közös modell sem létezik rá, mégis abban egyet lehet érteni, hogy olyan alapérték, melyet el kell fogadni, és meg kell erősíteni. Nem sajátíthatja ki magának egyetlen ország vagy régió sem, és fontos a demokratizálodás folyamatának az előmozdítása, ahol ez szükséges. Az idén egyébként a mesterséges intelligencia fontosságára fókuszált az erre a napra kiadott üzenetében Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, mely szerinte eszköze lehet a jó kormányzásnak – magyarázta a parlamenti képviselő. 
Arról is beszélt Biró Rozália, hogy egy nemzetközi tanulmány Romániát a deficites demokráciával rendelkező olyan országok közé sorolta, melyeket az autokrácia veszélye fenyeget. Az évente meghatározott mutatón, a nullától tízig terjedő demokrácia index skáláján ugyanis csupán 6,45 pontos eredményt ért el, vagyis a „demokrácialistán” a vizsgált 167 ország közül a 60. helyen tanyázik. Ugyanakkor létezik egy 2024-es jelentés is, melyet a Göteborgi Egyetem tett közzé. Ez a világot 91 demokratikus és 88 autokratikus államra osztja, és az olvasható benne, hogy Dél- és Kelet-Európában trendnek számít az autokráciák kialakulásának veszélye. „Az RMDSZ a megalakulása kiáll a demokratikus értékek, a szabad és tisztességes választások, az általános emberi és a kisebbségi jogok, a vallás- és szólásszabadság mellett” – hangsúlyozta a képviselő.
Egy másik témára áttérve, a megalakult új Európai Bizottság kapcsán Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet: első alkalommal történik meg, hogy egy romániai politikus olyan fontos tisztséget tölthet be, mint az EB alelnöki pozíciója. Ugyanakkor Roxana Mînzatu uniós biztosként is jelentős portfóliót kapott, hiszen a versenyképességért, az oktatásért, a kultúráért, a készségekért, a munkahelyekért és a szociális jogokért fog felelni, melyek olyan szakterületek, amelyek prioritást jelentenek az RMDSZ számára is – vélekedett Biró Rozália.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában