Támogatás

3 órája

Első diplomásoknak szóló támogató programot indít a Partiumi Keresztény Egyetem

A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem és az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum Bihar megye két olyan tanintézménye, amely sikeresen pályázott a nemrégiben meghirdetett Első egyetemista a családban címet viselő programon belül.

Forrás: partium.ro

BN-összeállítás

A vissza nem térítendő támogatás által hátrányos helyzetű fiatalokat segítenek abban, hogy egyetemi tanulmányokat végezhessenek. Az Oktatási Minisztérium és az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának pénteki közleménye szerint a programon belül összesen 104 millió eurót különítettek el a különböző projektekre. A Partiumi Keresztény Egyetem Út a hallgatói sikerhez (Traseul spre succesul studenţesc) címet viselő projektje mintegy 7,3 millió lej, azaz 1,5 millió euró támogatást nyert. A nagyváradi felsőoktatási intézmény közleménye szerint a 97 pontot szerzett projekt az alábbi partner-középiskolákkal valósult meg: Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium (Nagyvárad), Nagyváradi Művészeti Líceum, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum (Nagyvárad), Mihai Eminescu Főgimnázium (Nagyvárad), Kölcsey Ferenc Főgimnázium (Szatmárnémeti), Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum (Nagykároly), Petőfi Sándor Elméleti Líceum (Székelyhíd).

„Egyetemünk, közösen a középiskolákkal, összesen 1,5 millió euró összegű támogatásban részesül, amely mindenki munkájának, elkötelezettségének és odaadásának eredménye. A projekt célja, hogy olyan fiatalokat segítsen a diplomaszerzés folyamatában, akiknek a családjában nincs egyetemi végzettséggel rendelkező szülő. A projektnek két célcsoportja van: középiskolás diákok, akiket ahhoz szeretnénk hozzásegíteni, hogy leérettségizzenek és egyetemistákká váljanak, mindezért felzárkóztató programokat szervezünk; egyetemi hallgatók, akiket abban szeretnénk segíteni, hogy ne morzsolódjanak le, hanem diplomát szerezzenek, ezért karrier-tanácsadást és pályaválasztási orientációs tevékenységeket hozunk létre” – fogalmaznak a PKE közleményében. 

Az Érmihályfalvi 1-es számú Technológiai Líceum 98.50 pontot elért projektje 6,6 millió lejben részesül, mindkét intézmény valamivel több mint 100.000 lej önrésszel járul hozzá a programhoz. A finanszírozás által a középiskola utolsó két évfolyamán tanulók, illetve az érettségi vizsgát nem tett diákok, valamint a hátrányos helyzetű diákok kaphatnak ösztöndíjat. A havi támogatás összege 300 lej a tanulók és 330 lej a hallgatók számára.

„Legalább 10.000 diáknak lesz esélye egyetemre járni, még akkor is, ha korlátozott anyagi forrásokkal rendelkező családokból származnak. Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumával együttműködve nem kevesebb mint 68, e célt szolgáló projektet fogunk tudni támogatni az Első egyetemista a családban programon keresztül. A program sikere olyan nagy volt, hogy az eredeti költségvetést meg kellett kétszerezni. A mi felelősségünk, hogy kedvező feltételeket teremtsünk a fiatalok fejlődéséhez, és megszüntessünk minden olyan pénzügyi vagy társadalmi akadályt, amely megakadályozhatja őket abban, hogy elérjék a bennük rejlő potenciált. Ezek a fiatalok Románia jövőjét jelentik, és mi ebbe a jövőbe fektetünk be” – nyilatkozta Ligia Deca oktatási miniszter a projekt kapcsán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában