Felújítás

2024.09.12. 19:34

Felavatták a váradi nagypiac csarnokát

Elkészült és október végén várhatóan megnyílik a vásárlók előtt a váradi nagypiac felújított nagycsarnoka.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A megnyitására egy kicsit még várni kell, de már elkészült a váradi nagypiac csarnokának a felújítása. Ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön délelőtt a helyszínen, ahol Florin Birta, Nagyvárad polgármestere emlékeztetett arra, hogy 2020-ban vetődött fel a piac teljes felújításának a gondolata, mivel azonban a nagycsarnok még abban az évben leégett, ezért a projektet két részre bontották: első körben felújították magát a leégett csarnokot, melynek felavatása most történt meg, második körben pedig a nagycsarnok mellett építenek egy három részből álló épülettömböt. Mindemellett a komplexum alá mélygarázst építenek. 

„Ez egy hasznos beruházás a váradiak számára, azok számára, akik itt fejtik majd ki tevékenységüket, főként hogy nagyon sokáig akadályoztatva voltak mind a nagypiacnál végzett munkálatok miatt, mind pedig az aluljárók építése miatt” – fogalmazott a polgármester, majd hangsúlyozta, hogy a nagycsarnokot az országos műemlékbizottság előírásainak és ajánlásainak tiszteletben tartásával újították fel. Megemlítette azt is, hogy a második etap munkálatai azért nem kezdődhettek el eddig, mert a Kulturális Minisztérium nem volt hajlandó visszavonni a műemléki védelmet néhány olyan a helyszínen korábban álló épületre, amelyeket időközben lebontottak. Az önkormányzat pert indított a minisztérium ellen, amit meg is nyert. Ennek nyomán a minisztérium két héttel ezelőtt kiadta a visszavonásra vonatkozó rendeletet. Ebből a szempontból tehát elhárult az akadály a munkálatok folytatása elől, viszont az ottani piacosokat még el kell költöztetni. Elhangzott, hogy 76 árus a most átadott nagycsarnokban kap majd helyet, a többiek pedig a csarnok másik oldalán felállítandó sátorba fognak átköltözni a munkálatok idejére. Amennyiben nem fér be mindenki a nagycsarnokba illetve a sátorba, azokat a Decebal piacon fogják elhelyezni. Birta kiemelte, hogy a beruházást a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében finanszírozták, a projekt magyarországi partnere a hajdúböszörményi önkormányzat volt. A beruházás összköltségvetése 85 millió lej áfa nélkül, ebből a nagycsarnok felújítása 29 millió lejbe került, a fennmaradó összegből az új épületet és a mélygarázst építik meg. A második etap megvalósítási időszaka 12 hónap, azaz jövő év végére teljesen befejeződik az építkezés.

A második etap

A kivitelező cég képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházás második szakaszában épült meg a 162 helyes mélygarázs, az új épület földszintjén 32 kereskedelmi helyiség kap majd helyet, ahol a nem élelmiszerárukat, valamint gyümölcsöt lehet majd forgalmazni. Az emeleten tantermek lesznek, ahol a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozókat fogják képezni. Újságírói kérdésre válaszolva Florin Birta elmondta, hogy a finanszírozás megszerzésének egyik feltétele volt az, hogy a létesítményben alakítsanak ki oktatásra alkalmas teret. 

Liviu Andrica, a váradi piacokat is üzemeltető Közterületfenntartó (ADP) igazgatója a maga során azt emelte ki, hogy a nagycsarnokban húst, húsból készült termékeket, tejtermékeket, kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, gyógyfüveket és virágokat fognak árulni. Az árusokat október végéig átköltöztetik ide, valamint a piac mellett felállítandó 1200 négyzetméteres sátorba, és várhatóan még októberben megnyílik a nagy csarnok az árusok és a vásárlók előtt. A csarnokban havi 1.450 lejért bérelhetnek helyet az árusok, ez ugyanakkora tarifa, mint a Decebal-piacon. A tejtermékeket és hústermékeket forgalmazók a nagy csarnokban havi 1.650 lejért bérelhetnek majd helyet, mert az ő helyiségeit vitrinnel is ellátták. Minden jelenlegi árusnak lesz helye az új helyszínen, ha pedig még maradnak szabad helyek az átköltözés után, azokat a helyeket árverésre bocsátják, tette hozzá Andrica.

Fotó:                                                                                                                                                                                                                                                                

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában